Gregory Bruce Jarvis

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Gregory Bruce Jarvis
Gregory Jarvis (NASA) cropped.jpg

Született 1944. augusztus 24.
Detroit
Elhunyt 1986. január 28. (41 évesen)
Cape Canaveral
Sírhely Arlingtoni Nemzeti Temető
Iskolái University at Buffalo, The State University of New York
Rendfokozat captain
Repülések STS–51–L
Kitüntetései Congressional Space Medal of Honor
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Gregory Bruce Jarvis témájú médiaállományokat.

Gregory Bruce Jarvis (Detroit, Michigan, 1944. augusztus 24.Cape Canaveral, Florida, 1986. január 28.) amerikai űrhajós.

Életpálya[szerkesztés]

1967-ben az University of New York at Buffalo keretében villamosmérnöki oklevelet szerzett. 1969-ben a Northeastern University (Boston) megvédte diplomáját. A West Coast Egyetemen (Los Angeles) vezetési ismeretekből vizsgázott. A Raytheon Bedford Massachusetts vállaltnál dolgozva a SAM-D rakéta áramkörének tervezésével foglalkozott. A Légierő állományában a taktikai kommunikációs műholdak programjában dolgozott. 1973-ban kapitányként távozott a légierőtől. A Hughes Aircraft vállalatnál, a Space and Communications Group keretében a kommunikációs alrendszer mérnöke. 1975-ben a MARISAT F–3 műhold-program teszt és integrációs igazgatója. 1978-ban az Advanced Program keretében a SYNCON IV/LEASAT programon dolgozott. 1982-ben a telekommunikációs műholdak mérnök csoportjának igazgatója. A LEASAT program keretében több műholdat sikeresen helyeztek geoszinkron pályára.

A Hughes Communication Inc. vállalt megbízásából 1984. július 5-től a NASA Lyndon B. Johnson Űrközpontjában Louis William Butterworth; Steven Lee Cunningham; Gregory Bruce Jarvis és John Harrison Konrad egy csoportban részesült űrhajóskiképzésben. Első űrszolgálatára indulva összesen 1 perc 13 másodpercet (73 másodperc) töltött a levegőben. Az űrrepülőgép technikai hiba miatt felrobbant. A Challenger űrsikló 1986. január 28-án történt katasztrófája során vesztette életét.

Űrrepülések[szerkesztés]

STS–51–L, a Challenger űrrepülőgép 10. repülésének rakomány felelőse.

Források[szerkesztés]