Gossip

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gossip
Információk
Alapítva1999
Megszűnt2016
Műfajdiszkó
KiadóBack Yard Recordings
Tagok
  • Beth Ditto
  • Hannah Blilie
A Gossip weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Gossip témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Gossip (korábban: The Gossip) egy amerikai indie rock együttes volt, amely 1999 és 2016 között működött.

Története[szerkesztés]

Az együttes eredeti, alapító tagjai Mary Beth Patterson (művésznevén Beth Ditto), Nathan Howdeshell és Kathy Mendonça voltak. Mindhárman Arkansasból származtak, és a washingtoni Olympiába költöztek. (Mendonça tanulmányok céljából költözött Olympiába, Ditto és Howdeshell pedig követték őt.)

Első EP-jük The Gossip néven jelent meg 1999-ben, ezt követte a 2001-es That's Not What I Heard, majd a 2002-es Movement és Arkansas Heat. A 2003-as Undead in NYC kiadása után Kathy Mendonça elhagyta az együttest, a dobverőket Hannah Blilie vette át. Ugyanebben az évben az együttes megváltoztatta nevét, The Gossip helyett egyszerűen csak Gossip lett a nevük.

A következő lemezük csak három évvel később, 2006-ban jelent meg Standing in the Way of Control címmel.

2007-ben résztvettek a Cyndi Lauper által szervezett True Colors Touron, amellyel az LMBT közösséget támogatták (Az együttes énekesnője, Beth Ditto, nyíltan vállalja biszexualitását).

A 2008-as Live in Liverpool albumon Rick Rubin is közreműködött. A 2009-es Music for Menen jelent meg az első világslágerük, a Heavy Cross, amelyet Németországban díjjal tüntették ki Legjobb nemzetközi dal kategóriájában.

2012-ben a Perfect World és Move in the Right Directio' című kislemezek is hatalmas sikert értek el, hazánkban például harmadik helyen végzett a legjobb dalok listáján.

2016-ban az együttes frontembere Beth Ditto bejelentette, hogy feloszlatta az együttest, hogy a szólókarrierjére koncentráljon.