Gorizia megye

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Gorizia megye (Provincia di Gorizia)
Gorizia megye térképe
Gorizia megye térképe
Adatok
Ország Olaszország
Régió Friuli-Venezia Giulia
Székhely Gorizia
Terület466 km²
Irányítószám
  • 34170
  • 34070–34079
Körzethívószám
  • 0431
  • 0481
Autójelzés GO
Népesség
Teljes népesség142 441 fő (2010. dec 31.)[1] +/-
Elhelyezkedése
Map Province of Gorizia.svg
Gorizia megye weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Gorizia megye témájú médiaállományokat.

Gorizia megye (olaszul Provincia di Gorizia, friulán dialektusban Provincie di Gurizie, szlovénul Pokrajina Gorica) Friuli-Venezia Giulia régió egyik megyéje Olaszországban.

Földrajza[szerkesztés]

A megye Trieszt, és Udine megyékkel, Szlovéniával, valamint Adriai-tengerrel határos.

Községei[szerkesztés]

Területén huszonöt község található:

Történelem[szerkesztés]

1923-ban az akkori Gorizia és Gradisca megyét három megyére osztották: 1 – Tarvisio, Plezzo, Caporetto, Tolmino, Circhina, Idria, Aidussina, Vipacco, Canale d'Isonzo, Gorizia, Cormons, Gradisca, Cervignano del Friuli és Comeno községeket elcsatolták Venezia Giulia-tól, és Udine megyéhez csatolták.

2 . Grado, Isola Morosini, Monfalcone, Aurisina, Sesana, Senosecchia és Postumia községeket Trieszt megyéhez csatolták, és létrehoztak egy új megyét Muggia, San Dorligo della Valle községekkkel kiegészíve, amelyeket az Isztriától csatoltak el.

3 - Villa del Nevoso községet Pula megye kapta meg.

1927-ben ismét létrehozták Gorizia megyét azokkal a területekkel együtt, amelyeket korábban Friuli kapott.

Gorizia megye 1941–1943)

1943 és 1945 között a Litorale Adriatico német land része lett. Igen erős volt a lakosság ellenállása, melynek következtében Gorizia megye lakosai haltak meg legnagyobb számban koncentrációs táborban az olasz megyék közül

1945 és 1947 között két részre osztitta a lMorgan-vonal. A nyugati, azaz az A zóna angol-amerikai fennhatóság alatt állt, és magába foglalta többek között Plezzo, Caporetto, Canale, Cormons, Gradisca, Gorizia és Comeno községeket. A keleti, azaz a B zóna jugoszláv fennhatóság alatt állt és magába foglalta többek között Tolmino, Santa Lucia d'Isonzo, Idria, Aidussina és Vipacco községeket.

1947 –ben, a párizsi békeszerződés új határokat rajzolt. Ekkor született a Trieszti Szabad Terület is. Ismét határkiigazításra került sor 1975-ben az Osimoi szerződéssel, amikor a Monte Sabotino egy része ismét Olaszországhoz került.

Nyelvek[szerkesztés]

A lakosok nagy része olasz anyanyelvű, azonban a határ mentén jelentős a szlovén kisebbség. Sok iskolában tanítják a szlovén nyelvet is

A megyében beszélik a friulán nyelvet is.

Galéria[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. Istat

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Provincia di Gorizia című olasz Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.