Ugrás a tartalomhoz

Gorizia megye

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gorizia megye (Provincia di Gorizia)
Gorizia megye térképe
Gorizia megye térképe
Gorizia megye címere
Gorizia megye címere
Gorizia megye zászlaja
Gorizia megye zászlaja
Adatok
Ország Olaszország
RégióFriuli-Venezia Giulia
SzékhelyGorizia
Terület466 km²
Irányítószám
  • 34170
  • 34070–34079
Körzethívószám
  • 0431
  • 0481
AutójelzésGO
Népesség
Teljes népesség142 441 fő (2010)
Elhelyezkedése
Gorizia megye weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Gorizia megye témájú médiaállományokat.

Gorizia megye (olaszul Provincia di Gorizia, friulán dialektusban Provincie di Gurizie, szlovénul Pokrajina Gorica) Friuli-Venezia Giulia régió egyik megyéje Olaszországban.

Földrajza[szerkesztés]

A megye Trieszt, és Udine megyékkel, Szlovéniával, valamint Adriai-tengerrel határos.

Községei[szerkesztés]

Területén huszonöt község található:

Történelem[szerkesztés]

1923-ban az akkori Gorizia és Gradisca megyét három megyére osztották: 1 – Tarvisio, Plezzo, Caporetto, Tolmino, Circhina, Idria, Aidussina, Vipacco, Canale d'Isonzo, Gorizia, Cormons, Gradisca, Cervignano del Friuli és Comeno községeket elcsatolták Venezia Giulia-tól, és Udine megyéhez csatolták.

2. Grado, Isola Morosini, Monfalcone, Aurisina, Sesana, Senosecchia és Postumia községeket Trieszt megyéhez csatolták, és létrehoztak egy új megyét Muggia, San Dorligo della Valle községekkkel kiegészíve, amelyeket az Isztriától csatoltak el.

3 - Villa del Nevoso községet Pula megye kapta meg.

1927-ben ismét létrehozták Gorizia megyét azokkal a területekkel együtt, amelyeket korábban Friuli kapott.

Gorizia megye 1941–1943)

1943 és 1945 között a Litorale Adriatico német land része lett. Igen erős volt a lakosság ellenállása, melynek következtében Gorizia megye lakosai haltak meg legnagyobb számban koncentrációs táborban az olasz megyék közül

1945 és 1947 között két részre osztitta a lMorgan-vonal. A nyugati, azaz az A zóna angol-amerikai fennhatóság alatt állt, és magába foglalta többek között Plezzo, Caporetto, Canale, Cormons, Gradisca, Gorizia és Comeno községeket. A keleti, azaz a B zóna jugoszláv fennhatóság alatt állt és magába foglalta többek között Tolmino, Santa Lucia d'Isonzo, Idria, Aidussina és Vipacco községeket.

1947 –ben, a párizsi békeszerződés új határokat rajzolt. Ekkor született a Trieszti Szabad Terület is. Ismét határkiigazításra került sor 1975-ben az Osimói szerződéssel, amikor a Monte Sabotino egy része ismét Olaszországhoz került.

Nyelvek[szerkesztés]

A lakosok nagy része olasz anyanyelvű, azonban a határ mentén jelentős a szlovén kisebbség. Sok iskolában tanítják a szlovén nyelvet is

A megyében beszélik a friulán nyelvet is.

Galéria[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Provincia di Gorizia című olasz Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.