Gordon Agáta

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Gordon Agáta
Élete
Született 1963. május 15. (59 éves)
Debrecen
Pályafutása
Jellemző műfaj(ok) vers
Kitüntetései Háttér-díj (2006)

Gordon Agáta (Debrecen, 1963. május 15. –) író és költő. 2005-től 2011-ig Bódis Krisztával az Irodalmi Centrifuga vezetője. Korábban a Tilos Rádió Zártkörű lányok című műsorának vezetője és a Petőfi Rádió Önazonos című melegműsorának munkatársa volt.

Életpályája[szerkesztés]

Író-költői ambícióit magyar szakos szüleitől örökölte. 1988-ban irodalom és történelem szakon szerzett diplomát a Debreceni Egyetemen. A rendszerváltás után egy Baranya megyei zsákfaluban, Szatinán élt. Erről a helyről és témáról szól Kecskerúzs (1997) c. regénye. 1999 óta Budapesten él. Dolgozott iskolában, utazási irodában, börtönben, házmesterként és rádiós műsorvezetőként is. Elkötelezett nő- és melegvédő. Az Irodalmi Centrifugát Bódis Krisztával 2005-ben alapították: az estsorozat 2010-ig a Centrál Kávéházban jelentkezett kéthetente, 2010-től a Nyitott Műhelyben és a Merlin Színházban is tartanak esteket. 2011-ben útjaik szétváltak, Bódis Kriszta elhagyta az Irodalmi Centrifugát. Az Irodalmi Centrifuga honlapot is alapított. Itt megtalálhatóak az utóbbi években írott sorozatai, cikkei, recenziói is. A sorozatok közül a Magdolna-negyed a MASZRE alkotói támogatásában is részesült: a nyolcadik kerület egyik házában élve mutatja meg a házban lakó néhány család életét.

Kötetei[szerkesztés]

  • Kun Ágota: A sötét mintha országolna (1987, Debrecen, Egyetemi Kiadó)
  • Gordon Agáta: Kecskerúzs (1997, Magvető)
    • Német nyelven: Ziegenrouge (1999, Milena, Wien)
  • Gordon Agáta: Ezüstboxer – Nevelési Kisregény (2006, Alexandra)
  • Forgács Zsuzsa Bruria anyaszerkesztő, Gordon Agáta bábaszerkesztő, Bódis Kriszta testvérszerkesztő: Éjszakai állatkert. Antológia a női szexualitásról (2005, Jonathan Miller Kft.) Az antológiában megjelent írása e-könyv formában itt: Napfolyókanyar
  • Fábián Évi, Gordon Agáta, Heves Andrea: Nők Magyarországon - Portrégaléria (2007, Magánkiadás)
  • József Etella: Kecsketánc (2010, Digitális verseskötet)

Filmek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Interneten elérhető művei

Interjúk Gordon Agátával

Lapok Gordon Agátáról