Gogolák Péter

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Gogolák Péter Kornél
Személyes adatok
Született1942. április 18. (76 éves), Budapest, Magyarország
Magasság 185 cm
Tömeg 86 kg
Csapat adatok
Csapat
Pozíció kicker (rúgó)
Mezszám 3
Egyetem Cornell Egyetem
AFL Draft1964 / 12. kör / 92. kiemelés
Karrier
Pályafutás kezdete 1964
Pályafutás vége 1974
Díjak kétszeres AFL bajnok (1964, 1965)
Elismerések 1965-ös AFL All-Star Game válogatás

Gogolák Péter Kornél, Pete vagy Peter Gogolak (Budapest, 1942. április 18. –) egykori amerikai futball-játékos, rúgótechnikájának köszönhetően a sportág forradalmasítója.

Élete[szerkesztés]

Budapesten született Gogolák János fogorvos fiaként.[1] Pasaréten nevelkedett, gyerekként a Pénzügyőr-pályán focizott, majd az akkor Kinizsi név alatt szereplő Ferencváros igazolt játékosa lett,[2] ahol többek között Albert Flórián is csapattársa volt.[3] A család 1956-ban, az akkor 14 éves Péterrel, a 12 éves Károllyal és az épp várandós édesanyával, Saroltával az osztrák-magyar határon át elmenekült az országból, majd az Egyesült Államokba távozott, és a New York állambeli Ogdensburgban telepedett le. Öccsével, Károllyal (Charlie) itt ismerkedtek meg az amerikai futball alapjaival, melynek később meghatározó alakjaivá váltak.[4]

A pontrúgás megújítása[szerkesztés]

Gogolák tanulmányait a Cornell Egyetemen végezte, ahol az intézmény csapatában is játszott. Az 1961-es szezonban lőtt 41 yardos (37.4 m) találata meghatározóvá vált az egyetemi futball fejlődésében, és később változásokat hozott professzionális szinten is. Míg előtte a rúgójátékosok egyenesen, spiccel rúgtak, addig Gogolák (az európai labdarúgásban is alkalmazott) rüszttel rúgta el a tojás alakú játékszert. Így a korábbiaknál jóval messzebbre szállt a labda. 1964-ben, az egyetemi elvégzése után az American Football League-ben szereplő Buffalo Bills szerződtette, így egy felsőbb ligában is bemutathatta szokatlan rúgótechnikáját. 1965-ben 115 pontot szerzett, és játékostársai szavazatai alapján beválasztották a Sporting News újság AFL All-League csapatába.

Szerepe az AFL-NFL egyesülésben[szerkesztés]

Gogolák volt az első játékos, aki az AFL-ből az NFL-be igazolt, amivel egy folyamatot indított el, melynek betetőzése a két liga egyesülése lett. Annak ellenére, hogy rúgójátékos volt, igen jó fizetést kapott csapatától, melynek csökkentésébe nem egyezett bele. Így 1966-tól a New York Giants játékosa lett, melynek eredményeként megkezdődött a két liga közötti versenyfutás a játékosok leszerződtetésére. Végül a vezetők megegyeztek és 1966. június 8-án az AFL és az NFL összeolvadt egy 24 csapatból álló ligává.

New York Giants[szerkesztés]

Kilenc szezonon keresztül volt a Giants rúgójátékosa. 646 pontot szerzett, amivel máig a csapat legeredményesebb játékosának számít. Emellett ő tartja a legtöbb touchdown utáni mezőnygól-kísérlet rekordját is: 277-ből 268 pontot ért el. 1972 novemberében a Philadelphia Eagles ellen 8 pontot szerzett, mellyel ugyancsak csúcstartó lett csapatában. Ezen kívül a legtöbb egymást követő mezőnygól (133) és a legtöbb mezőnygól-kísérlet (219-ből 126) csúcstartója is.

Magánélete[szerkesztés]

1974-es visszavonulása után a manhattani R.R. Donnelley Financial nyomdaipari cég alelnöke lett, és családjával a Connecticut állambeli Darienben él.[5] Idősebb öccse, Károly is elismert játékos lett, miután befejezte a tanulmányait a Princeton Egyetemen. Pályafutása során a Washington Redskins és New England Patriots csapataiban játszott.

Fia, a restaurátorként dolgozó David, 2008 januárjában egy lavina áldozatává vált, miközben a montanai hegyekben síelt.[6]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]