Godot (játékmotor)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Godot Engine
A Godot 3.4 kezelőfelülete
A Godot 3.4 kezelőfelülete

FejlesztőJuan Linietsky, Ariel Manzur, Godot közösség
Első kiadás2014. január 14.[1]
Legfrissebb stabil kiadás4.1.1
(2023. július 17.)
Legfrissebb fejlesztői
kiadás
4.2
Programozási nyelvGDScript, C#, Visual Scripting, egyéb nyelvek GDNative használatával
Operációs rendszer
Fejlesztés
Platform
Méret28–189.3 Mb (operációs rendszerenként változik)[3]
Elérhető36 nyelven
Kategóriavideójáték-motor
LicencMIT licenc[4]
A Godot Engine weboldala

A Godot egy 2D-s és 3D-s, ingyenes és nyílt forráskódú, platformfüggetlen, az MIT licenc alatt kiadott játékmotor. Eredetileg csak néhány latin-amerikai cég számára lett kifejlesztve, de mindez a nyilvános kiadás előtt történt. A fejlesztőkörnyezet Linuxon, macOS-en és Windowson fut. A Godot-val mobil-, PC és webes játékokat is lehet fejleszteni.

Ismertető[szerkesztés]

A Godot célja, hogy egy teljes körű játékfejlesztő környezetet nyújtson a felhasználók számára. Lehetővé teszi a fejlesztőknek, hogy a semmiből, csupán tartalomkészítő eszközök (zenék, képek, textúrák stb.) segítségével létrehozzanak egy játékot. A játékok alkotóelemei a kódoktól a grafikus eszközökig a számítógép fájlrendszerébe vannak lementve (adatbázis helyett). Ennek a tárolási módnak a szándeka az, hogy a játékfejlesztő csapatoknak könnyebb legyen verziókövetés használatával együtt dolgozniuk a forráskódokon.

Több platformra is telepíthető, engedélyezi a textúratömörítést, valamint a felbontás beállítását külön mindegyik platformhoz. Jelenleg a támogatott platformok a Linux, macOS, Windows, FreeBSD, OpenBSD / DragonFly BSD, Android, iOS, BlackBerry 10 és a HTML5. Ezeken felül a Windows Runtime (WinRT) és a Universal Windows Platform (UWP) is támogatott.

A Godot elnevezés Samuel Beckett Godot-ra várva című művéből származik, kifejezve a készítők azon szándékát, miszerint az engine sosem készül el, mindig lesz olyan új funkció amire érdemes várni.[5]

Kódolás[szerkesztés]

A Godot-ban fejlesztett játékok GDScriptben vagy C#-ban vannak írva, illetve GDNative csatolók használatával olyan nyelvekben, mint például C++, Rust, Nim, D, stb.[6] A saját nyelve, a GDScript, egy Pythonhoz hasonló magas szintű, dinamikus programozási nyelv. Több harmadik féltől származó alternatív programozási nyelv (név szerint a Lua, Python és Squirrel) tesztelve volt, mielőtt eldöntötték, hogy az egyéni nyelv használata lehetőséget ad a jobb optimalizációra. A kódolás mellett elérhető a Visual Scripting is, ahol egy grafikus felületen lehet kódot szerkeszteni.

A motor rendelkezik beépített kódszekesztővel és debuggerrel, de támogatja a külső szerkesztők használatát is (pl. Atom, Visual Studio).

Renderelés[szerkesztés]

A 3.x-es verziókban az OpenGL ES 2.0-s és 3.0-s verziója támogatott. A 4.0-s verzióban érkezik a Vulkan támogatás.[7] Támogatja a normál leképezést, dinamikus árnyékokat árnyéktérképek használatával és teljes képernyős utófeldolgozásos effekteket, mint az FXAA, bloom, DOF, HDR és gammakorrekció.

A Godot része továbbá egy külön 2D-s grafikus motor, amely a 3D-stől elkülönülve tud működni. A 2D és 3D megjelenítést keverni is lehet egy ún. Viewport Node segítségével.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. First public release! (angol nyelven). (Hozzáférés: 2021. február 18.)
  2. Godot Online Editor (angol nyelven). [2021. február 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. február 18.)
  3. Releases · godotengine/Godot. GitHub
  4. Godot License (angol nyelven). Godot Engine. (Hozzáférés: 2021. február 18.)
  5. Introduction au moteur Godot (angol nyelven), 2015 (Hozzáférés: 2021. február 18.)
  6. Scripting (angol nyelven). [2021. március 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. február 18.)
  7. Moving to Vulkan (and ES 2.0) instead of OpenGL ES 3.0 (angol nyelven). (Hozzáférés: 2021. február 18.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Godot (game engine) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.