Giordano Bruno és a hermetikus hagyomány

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Giordano Bruno and the Hermetic Tradition
SzerzőFrances Yates
OrszágEgyesült Királyság
Nyelvangol
Témareneszánsz hermetizmus
Műfajművelődéstörténet
KövetkezőThe Art of Memory
Kiadás
KiadóUniversity of Chicago Press
Kiadás dátuma1964
Média típusakönyv
Oldalak száma466
ISBN0-226-95007-7
SablonWikidataSegítség

Giordano Bruno és a hermetikus hagyomány (Giordano Bruno and the Hermetic Tradition) Frances A. Yates brit történész 1964-es könyve. Témája a hermetizmus története és annak hatása a reneszánsz filozófiára és Giordano Bruno-ra.

Yates e művével átalakította a reneszánsz történeti kutatását. Feltárta benne a reneszánsz művelődést átitató hermetizmust és a korszakban megújuló érdeklődést a kései Antikvitásnak a középkor során fennmaradt miszticizmusa, mágiája és gnoszticizmusa iránt. A régebbi hagyományos értelmezésekkel szemben Yates álláspontja az volt, hogy Giordano Bruno, a vándorló katolikus pap nem a heliocentrikus világkép, hanem a hermetikus hagyomány hirdetése miatt került máglyára 1600-ban.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Giordano Bruno and the Hermetic Tradition című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]