Ginban Kaleidoscope

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ginban Kaleidoscope
銀盤カレイドスコープ
Ginban Kareidoszukópu
Műfaj dráma, romantikus, vígjáték, sport
Light novel
Író Kaibara Rei
Illusztrátor Szuzuhira Hiro
Kiadó Shueisha
Ország  Japán
Megjelenés 2003. –
2006.
Kötetek 9
Manga
Író Kaibara Rei
Rajzoló Haszegava Dzsun
Ország  Japán
Kiadó Shueisha
Antológia Margaret
Megjelenés 2005. –
2006.
Kötetek 2
Tv-anime
Rendező Takamacu Sindzsi
Stúdió Actas, Aniplex
Ország  Japán
Csatorna TV Tokyo, Animax
Első sugárzás 2005. október 8. –
2005. december 24.
Nemzetközi sugárzások
Dél-Korea Animax
Malajzia Animax
Fülöp-szigetek Animax
Epizódok 12 (epizódlista)

A Ginban Kaleidoscope (銀盤 カレイドスコープ?, ’Jégpálya Kaleidoszkóp’) regényét Kaibara Rei írta és Szuzuhira Hiro illusztrálta. A manga átdolgozást szintén Kaibara Rei írta de Haszegava Dzsun illusztrálta. A regény első részének anime átdolgozását először 2005. október 8-tól december 24-ig hetente vetítették a TV Tokyo-n. A Ginban megnyerte a második, 2002-ben rendezett, "Super Dash Novel Rookie of the Year Award"[1] fődíját.

Történet[szerkesztés]

A történet Szakurano Tazusza, japán olimpiai műkorcsolya-jelöltről, és Pete Pumps, egy kanadai műrepülő pilótáról szól. Montréalban Tazusza elesett a Tripla Lutz ugrása közben és elveszti az eszméletét. Ugyanakkor, Pete kaszkadőr mutatványa közben műszaki hiba miatt lezuhan, s a balesetben életét veszti. Viszont Pete nem lépheti át a mennyország kapuját további 100 napig, így akarata ellenére megszállja Tazuszat.

Szereplők[szerkesztés]

Szakurano Tazusza (桜野タズサHepburnSakurano Tazusa?)

Japán műkorcslyázó és olimpiai jelölt. Önfejű és nagy szája van. A versenyeken általában balszerencséje van és mindig esik egy ugrás közben. Mikor megtudta, hogy Pete szelleme lakik benne, megpróbálkozott ördögűzéssel, és még sok más dologgal, hogy kiűzze a szellemet a testéből, de bele kellett törődnie, hogy ezt a 100 napot ki kell vele bírnia. Mivel csak ő hallja Petet sokszor alakulnak ki vicces jelenetek, mert a jelenlévők nem tudják, hogy kivel vitatkozik. Saját magát "10 milliárd dollár értékű szépségnek" tartja, és el akar jutni a torinói téli olimpiára. Pete sokban segíti őt, de (Tazusza szerint) sokszor hátráltatja. Mikor meg akarja büntetni a fiút Tazusza beveti a "titkos fegyvert": a paradicsomot. A történet közben egy romantikus vonzalom alakul ki köztük. (Kor: 16 év)[2]

Pete Pumps (ピート・パンプスHepburnPiito Panpusu?)

Kanadai műrepülő pilóta, aki egy műszaki hiba miatt meghalt az egyik előadásán. Mivel a mennyország épp elfoglalt 100 napot Tazusza testében kell töltenie. Mindent érez amit a lány csinál, ezért érzi azt is amikor Tazusza paradicsomot eszik. Mivel ki nem állhatja a paradicsomot, Tazusza sokszor beveti ellene ezt a "kínzást". (Kor: 16 év)[2]

Takasima Júdzsi (高島優司HepburnTakashima Yūji?)

Tazusza edzője. Kedes személyiség, Tazuszára és testvérére is szinte apaként vigyáz, akik szüleik válása miatt vele élnek. A történet végén megházasodik.

Szakurano Jóko (桜野ヨーコHepburnSakurano Yōko?)

Tazusza húga, aki sokkal nyugodtabb természetű. Támogatja Tazuszát, és minden versenyére elmegy, hogy szurkoljon neki. Mikor Pete megszálja nővérét nagyon aggódik érte, hisz nem érti mi lelte a lányt. (Kor: 9 év)[2]

Hondzsó Mika (本城ミカHepburnHonjō Mika?)

Tazusza barátnője, aki sokszor elszenvedte Pete és Tazusza veszekedését. Amikor Tazusza kiabált, és összetalálkozott vele, Mika mindig magára vette Tazusza szidásait. Ő tervezte a lány minden ruháját, és Jókoval együtt ő is szívből drukkol Tazuszának.

Sitó Kjóko (至藤響子HepburnShitō Kyōko?)

Tazusza egyik vetélytársa. Ő jobban ismert a olimpián mint Tazusza. Nyugodt személyiség, nem szeret kockáztatni.

Nitta Kazuja (新田一也HepburnNitta Kazuya?)

Ő egy riporter, aki a többi médiással ellentétben sokban segíti és támogatja Tazuszát. Szerelmes Tazusza vetélytársába Sitó Kjókoba. Hisz Tazuszában, és a lány olimpiai sikerében.

Ria Garnet Juiltyve (リア・ガーネット・ジュイティエフHepburnRia Gānetto Juiteifu?)

Orosz korcsolyázó, aki fiatal kora ellenére hatalmas tehetség. (Kor: 14)[2]

Dominique Miller (ドミニク・ミラーHepburnDominiku Mirā?)

Egy amerikai műkorcsolyázó, és nagyon ellenszenves személyiség. Amikor Tazusza még nem tudott Peteről csak a hangját hallotta először, megillette Dominiquet a "Kiss my ass" beszólással. Dominique szörnyen beszél angolul annak ellenére, hogy amerikai.

Misiro Jukie (三代雪絵HepburnMishiro Yukie?)

A Japán Korcsolyázó Szövetség hivatalnoka. Az elején nem lehet tudni, hogy ő valójában jót vagy rosszat akar Tazuszának. A kritikái csípősek, amin Tazusza sokszor fel is kapja a vizet. Később kiderül, hogy régen ő is műkorcsolyázó volt.

Epizódlista[szerkesztés]

# Epizód címe Első japán[3]
sugárzás
1 The $10 Billion Beauty
100 Oku Doru no Onna (100億ドルの女Hepburn100 Oku Doru no Onna?)
2005. október 8.
2 Keyword is Tomato
Kívádo va Tomato (キーワードはトマトHepburnKīwādo wa Tomato?)
2005. október 15.
3 Triple Trouble
Toripuru Toraburu (トリプル·トラブルHepburnToripuru Toraburu?)
2005. október 22.
4 Shocking Free Program
Kjógaku no Furí Puroguramu (驚愕のフリープログラムHepburnKyōgaku no Furī Puroguramu?)
2005. október 29.
5 On a Date Alone
Hitori de Déto (一人でデートHepburnHitori de Dēto?)
2005. november 5.
6 Change
Csendzsi (チェンジHepburnChenji?)
2005. november 12.
7 Hikami's Waitress
Hjódzsó no Ueitoreszu (氷上のウエイトレスHepburnHyōjō no Ueitoresu?)
2005. november 19.
8 Break Out, Final Battle With the Press!
Maszukomi Szaisú Szenszó, Boppacu! (マスコミ最終戦争、勃発!HepburnMasukomi Saishū Sensō, Boppatsu!?)
2005. november 26.
9 Love Triangle
Toraianguru Rabu (トライアングル·ラブHepburnToraianguru Rabu?)
2005. december 3.
10 Time Limit
Taimu Rimitto (タイムリミットHepburnTaimu Rimitto?)
2005. december 10.
11 Kiss and Cry
Kiszu Ando Kurai (キス·アンド·クライHepburnKisu Ando Kurai?)
2005. december 17.
12 Cinderella
Sinderera (シンデレラHepburnShinderera?)
2005. december 24.
 

Megjegyzés/Általános kritika[szerkesztés]

Maga az alapsztori ismerős lehet, más történetekből, de mégis lehet érezni az animén, hogy részben egyedi szálon fut. Egy 2005-ös animétől sajnos ez a grafika igen gyenge, nincsenek jól kidolgozva a színek, és a hátterekben sincs semmi különleges. A zenék nagyon jól el lettek találva, igazán illenek a műkorcsolyás hangulathoz. Talán a legnagyobb probléma az vele, hogy a 12 rész nem volt elég ahhoz, hogy tökéletesen le tudják zárni a történetet. Egy második évaddal, vagy néhány OVA-val be lehetett volna fejezni az animét, úgy, hogy ne hagyjon maga után kívánni valót. Mégis az anime egy nagyon jól eltalált, a sportanimékhez képest kiemelkedő stílusú, szórakoztató történet.

Források[szerkesztés]