Gigantopithecus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Infobox info icon.svg
Gigantopithecus
Evolúciós időszak: Pleisztocén
Gigantopithecus blacki mandible 010112.jpg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülők (Theria)
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Euarchontoglires
Rend: Főemlősök (Primates)
Alrendág: Majomalkatúak (Simiiformes)
Öregcsalád: Emberszerűek (Hominoidea)
Alcsalád: Ponginae
Nem: Gigantopithecus
von Koenigswald, 1935
Fajok
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Gigantopithecus témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Gigantopithecus témájú kategóriát.

A Gigantopithecus egykor Ázsiában élt emberfélék neme; egyfajta óriás orangután a korai és középső pleisztocénben. Szinte kizárólag fog- és állkapocsleleteiből ismert nem. A fogak és állkapcsok méretéből következtetik, hogy magasabb és vállasabb is volt az Afrikában élő gorilláknál. Két lábon állva 3 méter magas lehetett, a tömege pedig elérhette az 540 kg-ot. Kína területén élt, és csak mintegy százezer éve halt ki, ami azt jelenti, hogy kortársa volt a Homo erectusnak és az archaikus Homo sapiensnek is.[1] Egyes elképzelések szerint a Gigantopithecus túlélő képviselője, illetve utódja a himalájai jeti (amennyiben létezik).

Valószínűleg talpán és kézbütykein járt, ahogy a ma élő csimpánzok és gorillák, tehát életmódja jelentősen különbözhetett az orangutánokétól.

A Gigantopithecustól ezer körüli a fogleletek száma, ezek nagyon különböző méretűek. Korábban úgy gondolták, hogy a nemet erős ivari dimorfizmus jellemezte. Mára a kormeghatározások pontosításával úgy módosult az elképzelés, hogy a folytonos méretnövekedés jellemezte a csoport evolúcióját. Minél későbbi egy foglelet, annál nagyobb a fog.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. (1996) „Dated Co-Occurrence of Homo erectus and Gigantopithecus from Tham Khuyen Cave, Vietnam” (PDF). Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America 93 (7), 3016–3020. o. DOI:10.1073/pnas.93.7.3016. PMID 8610161. (Hozzáférés ideje: 2016. március 19.)  

Forrás[szerkesztés]

  • R. Dawkins: Az Ős meséje

További információk[szerkesztés]