Georgiana Cavendish

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Georgiana Cavendish
Született Georgiana Spencer
1757. június 7.
Althorp, Egyesült Királyság
Elhunyt 1806. március 30.(48 évesen)
London, Egyesült Királyság
Állampolgársága
 • brit (1801. január 1. – )
 • brit (1757. június 7. – 1801. január 1.)
Házastársa William Cavendish
Élettársa Charles Grey, II conde de Grey
Gyermekei Georgiana Dorothy,
Harriet Elizabeth,
William George Spencer
SzüleiGeorgiana Spencer
John Spencer, 1st Earl Spencer
Foglalkozása
 • salonnière
 • regényíró
 • előkelőség
 • író
 • aktivista
 • politikai aktivista
 • arisztokrata
Sírhelye Derby Cathedral
A Wikimédia Commons tartalmaz Georgiana Cavendish témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Georgiana Cavendish (Thomas Gainsborough festménye

Georgiana Cavendish (Althorp, 1757. június 7. - London, 1806. március 30.), eredeti nevén Georgiana Spencer, Devonshire hercegnéje, William Cavendish, Devonshire ötödik hercegének első felesége, a kor ünnepelt szépsége, aki mind politikai kampányairól, mind pedig a kor divatjának diktálójaként is ismeretes. Ő volt Diána walesi hercegné ük-ük-ük-ük-nagynénje,[1] de II. Erzsébet is a leszármazottai közé tartozott a királynő anyai nagyanyja révén, akinek ük-ükanyja volt.

Fiatalkora[szerkesztés]

Georgiana Spencer 1757. június 7-én született John Spencer, Spencer 1. grófjának és Margaret Georgiana Poyntz lányaként. Családja nagyon előkelőnek számított a brit körökben. Georgiana olyan rokonokat tudhatott magáénak mint: Sarah és John Churchill, Marlborough első hercegi párja és Charles Spencer, Sunderland harmadik grófja.

 • Georgiana
 • George John (1758 szeptember 1. – 1834 november 10.), későbbi brit külügyminiszter
 • Henriette Frances (1761 június 16. – 1821 november 11.), férje: Frederick Ponsonby, Bessborough 3. grófja, Lady Caroline Lamb édesanyja
 • Charlotte (1765–1766), fiatalon meghalt
 • Louisa (1769) csecsemőkorában meghalt

Házassága és gyermekei[szerkesztés]

Georgiana Spencer 1774. június 7-én, a 17. születésnapján hozzáment a nála 8 évvel idősebb William Cavendish-hez, Devonshire 5. hercegéhez. Georgiana és William Cavendish házasságából összesen három gyermek született:

 • Georgiana Dorothy Cavendish (1783. július 12. - 1858. augusztus 8.)
 • Harriet Elizabeth Cavendish (a családban csak: Harryo), (1785. augusztus 29. - 1862. november 25.)
 • William George Spencer Cavendish (1790. május 21. - 1858. január 18., Devonshire 6. hercege)

Georgiana és William házassága tipikus érdekházasság lévén sohasem működött. William rendszeresen megcsalta Georgianát, egyes szeretőit, mint például Lady Elizabeth Foster-t, és tőle született gyermekeit közös otthonukban a london-i Devonshire palotában szállásolta el. Georgiana szintén nem volt hűséges férjéhez, szeretőjétől, a későbbi miniszterelnök Charles Grey-től egy lánya is született, aki az Eliza Courtney nevet kapta és Charles Grey családjánál nőtt fel. Georgiana állítólag haláláig tartotta a kapcsolatot törvénytelen lányával.

A társaság királynője[szerkesztés]

Georgiana a maga korában ünnepelt szépség és nagyvilági dáma volt, aki szerette a politikát, a drága ruhákat és a szerencsejátékokat. Az előkelő társaságban afféle divatdiktátornak számított. A politikában a whig pártot támogatta, és társadalmi helyzetét és befolyását sem félt használni, ha a whig párt érdekeiről volt szó. Ez a pazarló életmód azonban férjének hatalmas összegekbe került, aki ezt ha nem is jókedvvel, de hajlandó volt fizetni.

Tudomány és társadalom[szerkesztés]

A nagyvilági élet mellett az eszes, tudományokra és társadalomra nyitott hölgy számos kutatást, megfigyelést is végzett, egyszer még a Vezúvhoz is elutazott tanulmányútra, de még saját kémiai labort is berendezett, mivel rendkívül szerette a geológiát és az ásványtant, saját ásványgyűjteményt is létrehozott. A kor számos tudósával folytatott párbeszédet és levelezést, több tudományterületre az ő munkássága is hatást gyakorolt. Egyéb iránt pedig verseket, novellákat, regényeket is írt.

Az is ismert volt róla, hogy szívesen adakozott rászorulóknak, de az állatvédelem sem állt távol tőle, egyszer például ő adott pénzt egy éhező tehén szegény gazdájának, hogy legyen miből az állatot eltartania.

Feldolgozás[szerkesztés]

Több film is feldolgozta alakját:

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Forrás: angol Wikipédia (en:"She was the great-great-great-great-aunt of Diana, Princess of Wales.")
 2. A hercegnő (2008) az Internet Movie Database oldalon (angolul)

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Georgiana Cavendish, Duchess of Devonshire című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.