Geoff Tate

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Geoff Tate
Életrajzi adatok
Születési névGeoffrey Wayne Tate
Született1959január 14. (65 éves)
Stuttgart, Németország
IskoláiWoodrow Wilson High School
Pályafutás
Műfajokheavy metal, progresszív metal
Aktív évek1981 - napjainkig
EgyüttesQueensrÿche
Hangszerének, billentyűs hangszer, szaxofon
Tevékenység

Geoff Tate weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Geoff Tate témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Geoff Tate amerikai énekes és dalszerző, aki a Queensrÿche énekeseként ismert. Hangja a zenekar egyik védjegye, mely óriási hatással volt a stílusra. Az áriázós, széles hangterjedelmet igénylő, heroikus ének stílus egyik vezéralakja. Legfőbb hatásaiként Bruce Dickinsont és Rob Halfordot említi. Hangterjedelme 4 oktáv. A Hit Parader magazin Minden idők 100 legnagyobb metal énekesének listáján a 14. helyre rangsorolták, míg a That Metal Show talk-show Minden idők 5 legjobb metal énekese listáján a 2. lett. A ragerecords.net weboldal szerint pedig Tate minden idők legnagyobb metal énekese.

Pályafutás[szerkesztés]

Zenei karrierje a Myth nevezetű progresszív rock zenekarral kezdődött, ahol énekelt és billentyűzött. Már itt megismerkedett Kelly Gray-jel, aki a bandánál producerkedett. 1981-ben lett a Queensrÿche énekese, és azóta is a banda tagja (2002-ben saját neve alatt, egy szólólemezt is kiadott). 1986-ban ő is részt vett a Hear 'n Aid segélyrendezvényen, ahol a bevételeket az afrikai éhezők számára fordították. 2008-ban színészként is debütált, méghozzá a House of Eternity című horrorfilmben. Geoff nős, és négy gyereke van: Miranda, Sabra, Bella és Emily. Miranda férje az a Parker Lundgren, aki 2009 óta a Queensryche másodgitárosa. Felesége Susan Tate, aki az együttes menedzselését végzi, és férjéhez hasonlóan ő is vegetáriánus.

Tate ezenkívül nagy rajongója a boroknak, így már több alkalommal is adott interjút a Wine Spectator magazin számára. Ezt követően saját neve alatt is elindított egy bormárkát. 2012 tavaszán kiéleződtek az ellentétek Tate és a Queensryche többi tagja között. A viszály odáig fajult, hogy egy koncert előtti beállás alkalmával kést rántott Scott Rockenfieldre, Michael Wiltont pedig fellökte.[1] A hangszeres szekció ezután Rising West néven alapított zenekart, míg Tate Mitch Doran hangmérnökkel a szólódolgaira kezdett összpontosítani, továbbá akusztikus koncerteket is adott. 2012. június 20-án a Queensryche bejelentette, hogy Geoff Tate nélkül kívánják folytatni a továbbiakban.[2] Az együttes stílusát kezdettől meghatározó, egyéni hangú énekes utódja Todd La Torre lett, aki a Crimson Glory mellett a Rising Westben is énekelt.

Diszkográfia[szerkesztés]

Queensrÿche lemezek:

Szóló:

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. QUEENSRYCHE - Geoff Tate késsel fenyegetőzött?. (magyar nyelven). hammerworld.hu. [2013. február 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. június 20.)
  2. Queensrÿche – Tate megy, La Torre jön. (magyar nyelven). hardrock.hu. (Hozzáférés: 2012. június 20.)[halott link]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]