Gastornis

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Gastornis
Evolúciós időszak: Késő paleocén - eocén
A Gastornis rekonstruált szobra
A Gastornis rekonstruált szobra
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Alosztály: Neornithes
Alosztályág: Újmadárszabásúak (Neognathae)
Öregrend: Galloanserae
Rend: Gastornithiformes
Család: †Gastornithidae
Nem: Gastornis
Hébert, 1855[1]
Szinonimák
 • Barornis Marsh, 1894
 • Diatryma Cope, 1876
 • Omorhamphus Sinclair, 1928
 • Ornithoformipes Patterson & Lockley, 2004[2]
 • Ornitholithus Dughi & Sirugue, 1962[3]
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Gastornis témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Gastornis témájú médiaállományokat és Gastornis témájú kategóriát.

A Gastornis, vagy régebbi tudományos nevén Diatryma a madarak (Aves) osztályának a Gastornithiformes rendjébe, ezen belül a Gastornithidae családjába tartozó fosszilis madárnem, mely a késő paleocén és az eocén idején élt.

Rendszerezés[szerkesztés]

A nembe az alábbi fajok tartoztak:

A Gastornis minort egyesek a Remiornis nembe helyezik. A Diatryma cotei rendszertani besorolása még vitatott, de valószínű, hogy a Gastornithiformes rendhez tartozik, de nem biztos, hogy a Gastornis nem tagja.[4] A Diatryma filifera nem létező faj; tollaknak vélt szálak neve. A paleocénből (Németország) és az eocénből (USA) vannak olyan leíratlan maradványok, amelyek a Gastornishoz tartozhatnak.

Leírása[szerkesztés]

A Gastornis fajok nagy testű, röpképtelen madarak voltak. Magasságuk 1,75-2 méter között volt és testtömegük 100 kilogramm is lehetett. Hatalmas csőréből korábban arra következtettek, hogy a madár vadász és/vagy dögevő volt, és hagyományosan így is ábrázolták. Újabb felfedezések szerint azonban kizárólag növényeket fogyasztott. Erre utal, hogy anatómiája nem felel meg a ragadozó életvitelnek (horgas csőr és hajlott karmok hiánya), s fosszíliáinak kalcium izotópos vizsgálata sem mutatta jelét húst tartalmazó étrendnek. Valószínűleg kemény növények, például diók feltörésére használta erőteljes csőrét.[5][6]

Lelőhelyek[szerkesztés]

Az első Gastornis-maradványt, a németországi Geiseltal lelőhelynél találták. A legjobban megmaradt Gastornis kövület Észak-Amerikából származik.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Fide Prévost (1855)
 2. Ichnotaxon, besorolása nem biztos, vita tárgya.
 3. Ichnotaxon, besorolása nem biztos.
 4. Mlíkovský (2002)
 5. Terror bird's beak was worse than its bite: 'Terror bird' was probably a herbivore. Sciencedaily.com, 2013. augusztus 29. (Hozzáférés: 2014. november 22.)
 6. D. Angst, C. Lécuyer, R. Amiot, E. Buffetaut, F. Fourel, F. Martineau, S. Legendre, A. Abourachid & A. Herrel (2014) Isotopic and anatomical evidence of an herbivorous diet in the Early Tertiary giant bird Gastornis. Implications for the structure of Paleocene terrestrial ecosystems. Naturwissenschaften (advance online publication) DOI: 10.1007/s00114-014-1158-2 http://link.springer.com/article/10.1007/s00114-014-1158-2

Források[szerkesztés]

 • WALKING WITH BEASTS review by Karen Marais