Galatasz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Galatasz
Galataszi látkép Pórosz felől
Galataszi látkép Pórosz felől
Közigazgatás
Ország Görögország
Irányítószám180 20
Körzethívószám22980
Népesség
Teljes népesség
  • 2145 fő (2021)
  • 2562 fő (2001)
  • 2189 fő (1991)
  • 2195 fő (2011)
  • 1585 fő (1951)[1]
Földrajzi adatok
IdőzónaEET, UTC+2
Térkép
é. sz. 37° 29′ 48″, k. h. 23° 26′ 51″Koordináták: é. sz. 37° 29′ 48″, k. h. 23° 26′ 51″
A Wikimédia Commons tartalmaz Galatasz témájú médiaállományokat.

Galatasz (görög írással Γαλατάς) görögországi község a Peloponnészosz félszigethez tartozó Argoliszi-félszigeten, nem messze annak legkeletibb csúcsától. Közigazgatásilag Attika régió Pireusz nomarhía nevű egységének része, és ebben Triziniasz községhez (Dimosz Troiszéníasz) tartozik. A település közvetlenül a tenger (illetve a Szaróni-öböl) partján fekszik, szemben Pórosz szigetével, amelytől mindössze egy szűk (a legkeskenyebb részén alig több, mint 200 méternyi) tengerszoros választja el. Népessége 2001-ben 2592 fő volt. Galatasz faluhoz tartoznak még a közeli lakott helyek közül Ája Szotira, Vlahaika és Szaronida falucskák.

Galatasz életét a tengerhez, illetve a turisták körében igen népszerű Pórosz városhoz való közelsége határozza meg: a szigeten lévő településre igény esetén akár 2–3 percenként indulnak az iránytaxiszerűen működő kishajók. Rendszeres hajójáratok indulnak a községből Pireuszba, Éjinára, Ídrára és Szpéceszre is.

Kikötőrészlet

Galatasz közúton, illetve szárazföldi tömegközlekedéssel is kényelmesen elérhető Korinthosz, Argosz (Návplio (Nauplion)), illetve Porto Heli irányából, ugyancsak elérhetők innen menetrend szerinti autóbuszokkal az Argoliszi-félsziget fontosabb látnivalói, mint például Epidavrosz (Epidaurosz) vagy Trizina.

A község nagy iskolával, egészségügyi központtal, templommal és több bankfiókkal rendelkezik; a part közelében egy bevásárlóközpont is nyílt, melynek homlokzata Póroszra néz.

Galatasz ismert és népszerű része a Lemonódaszosz („Citrom-erdő”), amely a nevének megfelelően egy nagy kiterjedésű, főként citrusfajokból álló gyümölcsös ültetvény, és igazán Kozmasz Politisz író tette híressé 1930-ban megjelent azonos című regényével.

Ismert személyek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Galatas, Troizina című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Galatas
A Wikimédia Commons tartalmaz Galatasz témájú médiaállományokat.

  1. Greek census 1951