Gacsári István

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Gacsári István
Született 1791. december 25.
Füzesgyarmat
Elhunyt 1847. február 22. (55 évesen)
Budapest
Foglalkozása lelkész,
költő

Gacsári István (Füzesgyarmat, 1791. december 25.1847. február 22.) református lelkész, költő.

Élete[szerkesztés]

Debrecenben tanult, 1807-ben lépett felsőbb osztályba. 1816-ban főiskolai senior volt, 1819-től szülőfaluja lelkésze lett. Lelkipásztorsága idején írta meg Füzesgyarmat és a hozzá kapcsolódó helységek krónikáját, amit 1839-ben fejezett be. A Krónikában saját élete főbb történéseit is leírta. A Krónika írója 1847-ben hunyt el. Halálát és temetését Bogdán Lajos, szeghalmi lelkipásztor a halálozási anyakönyvben a következőképpen írja le: „Tiszteletes Tudós Gacsári István Úr a helybeli református Szent egyháznak ernyedetlen buzgalmas és köz kedvességű lelkipásztora Földi pályáját folyó február 22dik napján estve 4 és 5 órák közt életének 56-dik évében hosszas in elgyengülési betegsége után fejezte be. Temetésén egy mind helyből mind a környékből összejön népes gyülekezet tisztesség tétele mellett folyó február hó 25-dik napján délelőtt 10 órakor szónokolván felette a templomban T: T: Elekes András Úr békési, és a sorok írója Bogdán Lajos szeghalmi lelkipásztorok, a sírnál helybeli iskola rektora Pap Károly Úr. Élete nevezetesebb történéseit maga írta meg a boldogult még életében, illy czimű és az egyház birtokában lévő jeles dolgozatában: Füzes Gyarmat Krónikája. Béke legyen sírja felett!”

Művei[szerkesztés]

  • Költeményeket írt a Carmina quae in natales... Francisci I. (Debreczen, 1815) és a Pallas Debrecina (1828) c. munkákba.
  • Füzes-gyarmati helveciai hitvallású ekklézsiának krónikáját (1838-ig) közli tőle Zsilinszky Mihály a Békés vármegyei Évkönyvben (V–VII. 1879–81.)

Források[szerkesztés]