G. Váczi Lajos

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
G. Váczi Lajos
Született1891. március 8.
Komádi
Elhunyt1970. február 17. (78 évesen)
Állampolgárságamagyar
Foglalkozása
Tisztségemagyarországi parlamenti képviselő (1939–1944)
SablonWikidataSegítség

G. Váczi Lajos (Komádi, Bihar vármegye, 1891. március 8.[1]1970. február 17.) magyar gazdálkodó, kisgazda politikus, országgyűlési képviselő.

Élete[szerkesztés]

1891-ben született a Bihar vármegyei Komádiban, református vallású, kisgazda családban. Szülei Váczi József és Varga Márta.[1] Hat elemi iskolai osztályt végzett; később, az első világháborúban megsebesült és mint 75 százalékos hadirokkant tért haza a harctérről.

Politikával még Nagyatádi Szabó István működése idején, az Országos Kisgazda- és Földműves Párt berkeiben kezdett foglalkozni, majd a Gaál Gaszton vezette Független Kisgazdapárt életébe kapcsolódott be, amely Bihar vármegyében igen erőteljes hangsúlyt fektetett a pártszervezési munkára.

Hamar bekerült a párt nagyválasztmányába – melynek ülésein tevékenyen részt is vett –, az 1939. évi általános választáson pedig az országgyűlési képviselőségért is elindult pártja programjával, a biharkeresztesi választókerületben. Bár az érvényesen leadott szavazatoknak csak mintegy harmadát szerezte meg, így is mandátumot szerzett a párt megyei listájáról, mint annak második jelöltje, miután a listavezető Szijj Bálint (aki felsőházi tag is volt) lemondott listás képviselői helyéről.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]