Gáspár János (katolikus pap)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Gáspár János
Rev. Gáspár János
Rev. Gáspár János
Életrajzi adatok
Született 1898. május 6.
Nagysároslak, Vas vármegye, Osztrák-Magyar Monarchia Osztrák–Magyar Monarchia
Nemzetiség magyar
Elhunyt 1963. február 21. (64 évesen)
Passaic, New Jersey, Amerikai Egyesült Államok USA
Sírhely Calvary Cemetery, Paterson, New Jersey, USA
Munkássága
Vallás római katolikus
Felekezet katolikus
Gyülekezet Passaici Szent István római katolikus magyar templom
Tisztség plébános

Hivatal 1933. október 14. - 1963. február 21.
Felszentelés Esztergom, 1921. december 17.
Elődje William Furlong
Utódja Dunay Antal

Gáspár János (Nagysároslak, Vas vármegye, Osztrák–Magyar Monarchia, 1898. május 6.Passaic, New Jersey, USA, 1963. február 21.) amerikai magyar katolikus pap.

 Élete Magyarországon[szerkesztés]

Gáspár János 1898. május 6-án született a Vas megyei Nagysároslakon, szülei (Gáspár János és Schmidt Teréz) tizenhárom gyermekéből másodikként. Az I. világháborúban önkéntes, mint sebesült tartalékos főhadnagy szerelt le. A szemináriumot Szombathelyen és Esztergomban végezte. 1921. december 17-én vette fel az egyházi rendet. Első állomáshelye az ausztriai Incéd volt, majd a zalai Alsóbagod és aztán Zalaegerszeg következett, ahol Mindszenty József káplánja volt. Utolsó magyarországi helye Kőszeg, ahol hat évig működött.

 Élete az Amerikai Egyesült Államokban [szerkesztés]

1929-ben Amerikába jött. 1929-ben Perth Amboy NJ, 1931-ben Arrochar, Staten Island N.Y., ahol az Isteni Szeretet Leányainak rendházában a kedvesnővérek lelkiatyja (káplánja), emellett latin és hittan tanár. Eközben a Fordham Jezsuita egyetemen apologetikát tanul. 1932-ben az "Our Lady of Mt. Carmel" Church (Woodbridge, NJ) plébánosa. 1933. október 14-től a Passaici Szent István római katolikus magyar templom plébánosa egészen az 1963-ban bekövetkező haláláig. 1938-ban a newarki egyházmegye zarándoklatának vezetője a magyarországi 34. Eucharisztikus világkongresszusra. Energikus, tetterős, nagy munkabírású vezető volt, aki megszilárdította az egyházközséget és irányította a magyar közösséget a két legválságosabb időben, a második világháborút követő években és az 1956-os forradalom és szabadságharc utáni időkben. Éveken át volt az Amerikai Magyar Szövetségnek egyik igazgatója. 1963. február 19-én New Yorkból tért haza, ahol megtekintette a Mona Lisa-t, s a plébánián az emeletre ment fel, ahol valószínűleg rosszul lett (szívszélhűdést kapott), ennek következtében a lépcsőről leesett, s koponyaalapi törést szenvedett. Passaicban, a St. Mary kórházban hunyt el 1963. február 21-én. A Calvary Cemetery-ben nyugszik, Patersonban, New Jersey államban. Temetését McNulty volt patersoni, akkor Buffalo-i püspök végezte, február 25-én.

Források[szerkesztés]