Fuzárium

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fuzárium
Rendszertani besorolás
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Fuzárium témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Fuzárium témájú kategóriát.

A fuzárium hatalmas gombanemzetségét többnyire a Gibberella nemzetségbe tartozó tömlősgombák tökéletlen (más néven anamorf, aszexuális, ivartalanul szaporodó) formáival azonosítják, amelyek konidiospórák segítségével szaporodnak.

A talajban gyakran előforduló különféle fajok fitopatogének, amelyek általában rothadást okoznak a gyökerekben vagy más föld alatti növényi részekben (gumók, rizómák stb.), vagy elváltozásokat okoznak az érrendszerben, általában tracheofusariumosisnak nevezik őket.

A fitopatogén fuzáriumok orvos-egészségügyi szempontból is fontosak, mivel az emberre és az állatokra káros mikotoxinokat termelhetnek.

A legnagyobb fitopatológiai jelentőségű a fajok közül a Fusarium oxysporum és a Fusarium solani.

Fuzáriumfajok[szerkesztés]

A típusfaj a Fusarium roseum Link (1832), a többi faj pedig:

Felhasználása a biológiai védekezésben[szerkesztés]

A közelmúltban végzett vizsgálatok megállapították, hogy a fuzárium különböző fajai, és különösen a Fusarium oxysporum törzsei antagonista hatást fejtenek ki a talajban élő fitopatogén mikroorganizmusokkal szemben.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Fusarium című olasz Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Bibliográfia[szerkesztés]

  • (EN) Fusarium, in Index Fungorum, CABI Bioscience.
  • Fusarium spp.. [2007. június 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. szeptember 26.)
  • Minerdi D., Moretti M., Gilardi G., Barberio C., Gullino ML., Garibaldi A.i, Bacterial ectosymbionts and virulence silencing in a Fusarium oxysporum strain., in Enviromental Microbiology, vol. 10, 2008, 1725-1741.