Free-to-air

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A Free-to-air kifejezés, melynek rövidítése FTA, a kódolatlan (szabadon vehető) rádió és televízió adásokat foglalja magába.[1] Az FTA televízió adások rendszerint műholdon érhetőek el, de egyes országokban UHF vagy VHF sávokban is foghatóak.[2]

Ezek az adások úgy vannak definiálva, hogy ingyenesen nézhetőek, de egyes esetekben a néző/hallgató közvetve vagy közvetlenül valóban fizet értük.

A legtöbb FTA rádió és televízió Észak-Amerikában található.[3]

Fenntartásuk[szerkesztés]

FTA a világban[szerkesztés]

Brazília[szerkesztés]

Brazília fő FTA műholdja a StarOne C2.

Dél-Ázsia[szerkesztés]

Közel ötven kódolatlan televízió található az INSAT-4B műholdon, mely Indiában, Pakisztánban, Bangladesben, Nepálban és Kínában vehető. Hongkongban az első FTA kereskedelmi televízió a Television Broadcasts Limited volt.

Európa[szerkesztés]

Európában a legtöbb FTA csatorna Németországban érhető el, ahol közel száz televízió fogható kódolatlanul, köztük az MTV is (a televízió csak Németországban szabadon vehető). A szabadon fogható csatornák többsége a keleti 19,2° és 28,2°-on található Astra és a keleti 13°-on található Hot Bird műholdakon találhatóak. Általában a kódolt televíziók nézettsége jóval alacsonyabb, mint az FTA-ké.

Európában rendszerint minden műholdon lévő rádió FTA.

Észak-Amerika[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Free-to-air című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]