František Andraščík

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
František Andraščík
Élete
Született1931. november 21.
Frics
Elhunyt2001. április 5. (69 évesen)
Eperjes
Nemzetiségszlovák
Pályafutása
Jellemző műfaj(ok)vers
regény
esszé
Első műveBrieždenie
(Fékezés)
Fontosabb műveiÚpenlivé ruky
(Dühös kezek)
 František Andraščík portré

František Andraščík (Frics, 1931. november 21.Eperjes, 2001. április 5.) szlovák költő, regény- és esszéíró, irodalomkritikus.

Élete[szerkesztés]

Többgyermekes parasztcsaládból származott. Születési helyén járt népi iskolába. Az eperjesi gimnázium elvégzése után a pozsonyi Comenius Egyetem Bölcsészettudományi Karán folytatta tanulmányait, ahol szlovák nyelvet és irodalomtudományt tanult. 1956 és 1959 között a Slovenský spisovateľ (Szlovák Írói Kiadó) szerkesztője, majd egyetemi docens az eperjesi Pavol Jozef Šafárik Egyetem Bölcsészettudományi Karán. 1967-tól rokkantsági nyugdíjat kapott, Fricsen és később Eperjesen élt. 2001. április 5-én halt meg Eperjesen.

Munkássága[szerkesztés]

1963-ban debütált a Brieždenie című versgyűjteményével. Az 1970-es években, a „normalizáció” időszakában, a társadalom és a kultúra fejlődésével kapcsolatos kritikus nézetei miatt politikai üldöztetésnek volt kitéve, ezért a műveit nem tudta közzétenni. Egészen 1985-ig nem tette közzé a verseit, ekkor jelent meg az Úpenlivé ruky. Munkáiban az élet értelmére, annak erkölcsi értékére, a reményre és a reménytelenségre reflektál, de leírja a modern ember tragikus paradoxonokkal teli életét is. A költészet mellett prózát, esszét és irodalomkritikai cikkeket is írt. Esszéit a Romboid, a Slovenské pohľady, a Mladá tvorba vagy a Krok magazinokban tette közzé. Művei középpontjában a burjánzó burzsoázia kritikája, a költészet és a filozófia, az avantgárd és a jelen közötti kapcsolatok tükröződése, a költészet és a mágia, valamint az irodalomban a szentimentalizmus vagy a kritika etikája állt.

Művei[szerkesztés]

Verseskötetek[szerkesztés]

  • Brieždenie (1963) Fékezés
  • Prísne ráno (1965) Szigorú reggel
  • Rekviem za živým (1967) Requiem az élők számára
  • Zaklínanie (1967) Varázslás
  • Úpenlivé ruky (1985) Dühös kezek
  • Svetadiel Tabu (1990)

Próza[szerkesztés]

  • Zvedavosť (1970) Kíváncsiság

Esszé[szerkesztés]

  •  František Andraščík : Eseje (2006) František Andraščík esszék[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Az esszé-válogatásban szereplő műveket a szerző életében különféle folyóiratokban tette közzé.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a František Andraščík című szlovák Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]