Francesco Maria Grimaldi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Francesco Maria Grimaldi
Francesco Maria Grimaldi.jpg
Született 1618. április 2.[1]
Bologna[2]
Elhunyt 1663. december 28. (45 évesen)[1]
Bologna[2]
Állampolgársága olasz
Foglalkozása
Munkáltató Bolognai Egyetem
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Francesco Maria Grimaldi témájú médiaállományokat.

Francesco Maria Grimaldi (Bologna, 1618. április 2. – Bologna, 1663. december 28.) itáliai jezsuita matematikus, fizikus, csillagász.

Életpálya[szerkesztés]

1632. március 18-án belépett a Jézus Társasága rendbe. Legfontosabb tudományos munkát az fénytan területén végzett, ezen a területen lett méltó elődje Newtonnak és Christiaan Huygensnek.

A diffrakciós jelenséget fényhullámok esetében először figyelte meg. Diffrakció, azaz fényhullámok elhajlása és a színszóródása egy résen való áthaladást követően, vagy egy akadály élei körül fordul elő. Az eltérült hullámok interferálnak egymással, egyes tartományokban erősítik, máshol gyengítik egymást. 20 évvel Isaac Newton előtt leírta a fényelhajlást, valamint a napsugarak prizmán történő színekre szóródásának jelenségét. Tudós társával Giovanni Battista Ricciolival, Galileo Galileivel egy időben határozta meg a szabadesés törvényét. Ricciolival megszerkesztették a nagy Almagestum Novumot, a holdtérképet. A holdbeli hegyek és tengerek nagy része ma is a Riccioli és Grimaldi által javasolt elnevezést viseli.

Írásai[szerkesztés]

Halála után megjelentették a Physicomathesis de Lumine, coloribus et Iride, aliisque annexis kutatásainak összegzését. (Bologna, 1665)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b MacTutor History of Mathematics archive. (Hozzáférés: 2017. augusztus 22.)
  2. a b Nagy szovjet enciklopédia (1969–1978), Гримальди Франческо Мария, 2015. szeptember 28.

Források[szerkesztés]