François Perrier

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
François Perrier
Született 1594[1]
Pontarlier
Elhunyt 1649. november 2. (58-59 évesen)[1]
Párizs[2]
Állampolgársága francia
Foglalkozása
  • festő
  • printmaker
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz François Perrier témájú médiaállományokat.

François Perrier (15901650, Párizs) burgundiai vagy Franche-Comté-i származású művész, rézmetsző.

1625-ben Itáliába utazott. Műveire nagy hatással volt Giovanni Lanfranco, olasz barokk festő munkássága. 1630-ban Párizsban Simon Vouet, francia barokk festővel dolgozott együtt. 1633-ban műveire láthatólag nagy hatást gyakoroltak az ókori görög szobrászat alkotásai. 1638-ban adta ki Icones et Segmenta Nobil. Signorum et Statuarum quae Romae extant című művét (100 rézmetszetből álló tábla gyűjteménye). 1648-ban egyik alapító tagja volt a híres királyi festészeti és szobrászati akadémiának (l'Académie Royale de peinture et de sculpture).

Ő volt az első rézmetsző, aki két külön táblát használt a különféle színekhez és ezzel az első kétszínű rézmetszeteket is sikerült elkészítenie.

A rézmetszőket mindig is foglalkoztatta legalább az a kérdés, hogy a fekete (sötét) és fehér (világos) felületek hogyan ábrázolhatók megfelelően, és a színes ábrák előállításának lehetőségét is vizsgálták. Az első színes réznyomatokkal a 17. század közepén kezdtek kísérletezni. Egyes nézetek szerint a többszínű rézmetszetek technikáját Abraham Bosse fejlesztette ki, melyet 1645-ös értekezésében írt le. Ő külön lemezt használt a fekete és a többi szín számára.

Lásd még[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. ^ a b death certificate
  2. Integrált katalógustár. (Hozzáférés: 2014. december 30.)