Fokozatos tanítás (buddhizmus)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A théraváda buddhizmusban anupubbikathá (vagy ánupubbikathá; anupubbikathā vagy ānupubbikathā) a páli neve a Buddha tanítási módszerének. Különbözőképpen fordítják, mint pl. fokozatos kifejtés, fokozatos utasítás, fokozatos gyakorlás, haladó utasítás és lépésenkénti beszéd. Ez az a módszer, amivel a Buddha a Dhammát tanította a megfelelően fogékony világi embereknek. Ebben a megközelítésben, a négy nemes igazság a teljes tanítás, a fokozatos tanítás utolsó lépcsőfoka.

A fokozatos tanítás lépcsőfokai[szerkesztés]

  1. Bőkezűség, adakozás - Dána (dāna)
  2. Erények - Síla (sīla)
  3. Égbolt, menny - Szagga (sagga)
  4. Testi örömök veszélyei - Kámána(m) ádínava (kāmānaṃ ādīnava)
  5. Lemondás - Nekkhamma (nekkhamma)
  6. A négy nemes igazság - Csattári arija-szaccsáni (cattāri ariya-saccāni)

A Páli kánonból[szerkesztés]

"A Magasztos sorjában beszélt a dolgokról az előtte ülő Jasza nemes ifjúnak, következőképpen: beszélt az adakozásról, az erkölcsösségről, az égről, a vágyak terhéről, ürességéről, gyötrelmességéről, a vágytalanság üdvéről. Amikor a Magasztos látta, hogy Jasza nemesifjú elméje tiszta, befogadóképes, előítéletmentes, érdeklődő, jószándékú, akkor feltárta előtte azt, ami a Buddhák alapvető tanítása: a szenvedést, annak okát, megszüntetését, az ahhoz vezető utat. És miként a tiszta, folttalan szövet könnyen magába szívja a festéket, éppolyan tisztán, világosan megnyílt a szeme Jasza nemesifjúnak a Tan befogadására ott ültében: “Mindennek, ami keletkezik, meg is kell szűnnie.”[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Mv. I. 1, 5-8; a formula számtalan további helyen előfordul a Kánonban, pl. DN 3. Ambattháról[halott link]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Anupubbikathā című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.