Florencia Romano

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Florencia Romano
Személyes adatok
Teljes névFlorencia Raquel Romano
Születési dátum1970október 26. (53 éves)
Születési helySan Miguel de Tucumán,  Argentína
Magasság162 cm
Testsúly58 kg
Egyéb foglalkozásÉpítész
Nemzeti játékvezetés
ÉvekBajnokságStátusz
1998I. Liga
Nemzetközi játékvezetés
ÉvekKonföderációStátusz
2001FIFA-tagJátékvezető
SablonWikidataSegítség

Florencia Romano (San Miguel de Tucumán, 1970. október 26. –) argentin nemzetközi női labdarúgó-játékvezető. Teljes neve Florencia Raquel Romano. Polgári foglalkozása építész.

Pályafutása[szerkesztés]

Nemzeti játékvezetés[szerkesztés]

A játékvezetői vizsgát 1992-ben tette le, majd a Football League Tucumana, később a League of South Regionális Labdarúgó bajnokságaiban végezte szolgálatát. Főiskolai tanulmányainak folytatására 1994-től a Buenos Airesbe költözött, ahol a területi labdarúgó bajnokságokban tevékenykedett. 1996-ban az Argentin Labdarúgó-szövetség (AFA) elutasította a női játékvezetők foglalkoztatását, ezért nyilvánosan éhségsztrájkot (négy órán keresztül) kezdeményezett. 1996 -1997 között a női játékvezetők foglalkoztatása érdekében a kérdéssel foglalkozott az Emberi Jogok Bizottsága, valamint az Argentin Kongresszus is. Nemzeti labdarúgó-szövetségének megfelelő játékvezető bizottsága minősítése alapján 1998-tól a Primera División játékvezetője. Az első nő, aki 27 évesen a Primera División bajnokságában mérkőzést vezethetett. Foglalkoztatásának további eredményeként megalakult a női játékvezetők bizottsága, további nők (a második Salomé di Iorio) került a bírói keretbe. A küldési gyakorlat szerint rendszeres 4. bírói szolgálatot is végzett. Az amatőr Ligákban több mint 450 mérkőzést vezetett.

Nemzetközi játékvezetés[szerkesztés]

Az Argentin labdarúgó-szövetség (AFA) Játékvezető Bizottsága (JB) terjesztette fel nemzetközi játékvezetőnek, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) 2001-től tartja nyilván bírói keretében. A FIFA JB központi nyelvei közül a spanyolt és az angolt beszéli. Több nemzetek közötti válogatott és klubmérkőzést vezetett, vagy működő társának 4. bíróként segített.

Női labdarúgó-világbajnokság[szerkesztés]

A világbajnoki döntőkhöz vezető úton az Egyesült Államok rendezte a 4., a 2003-as női labdarúgó-világbajnokságot, a FIFA JB játékvezetőként alkalmazta. Világbajnokságon vezetett mérkőzéseinek száma: 2.

2003-as női labdarúgó-világbajnokság[szerkesztés]
Világbajnoki mérkőzés[szerkesztés]
Időpont Helyszín Mérkőzés típusa Mérkőzés Eredmény Nézők száma
2003. szeptember 26. Lincoln Financial Field, Philadelphia csoportmérkőzés (A. csoport) Egyesült ÁllamokNigéria 5 – 0 31 553
2003. szeptember 28. PGE Park Stadion, Portland csoportmérkőzés (D. csoport) KínaOroszország 1 – 0 19 132

Források[szerkesztés]