Finnegans Wake

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Finnegan ébredése
Joyce wake.jpg
Szerző James Joyce
Eredeti cím Finnegans Wake
Ország Írország
Nyelv „idiosyncratic language”
Műfaj regény
Előző Ulysses
Kiadás
Kiadó Faber and Faber
Kiadás dátuma 1939. május 4.
A Wikimédia Commons tartalmaz Finnegan ébredése témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Finnegans Wake,[1] magyarul: Finnegan ébredése[2][3] James Joyce regénye Finnegan építőmester haláláról, és arról a halotti torról szól, ahol az öreg Finnegan felül a ravatalon, mert a civakodó haverjai véletlenül leöntik a legjobb ír whiskey-vel.

A mű[szerkesztés]

Joyce az Ulysses után 16 évig dolgozott e talányos regényén. A Finnegan építőmester a bukás és fölemelkedés, halál és föltámadás végtelen folyamatát tárja föl körkörös szerkezetben. A cselekmény váratlan fordulatokban bővelkedik, szereplők tűnnek el, lényegülnek át, térnek vissza.

A regény soknyelvű szójátékokkal, nyelvi furfangokkal van elárasztva. Mély, igazi humorral teli ironikus világrajz, karneváli, rabelais-i játék az emberi létről, sorsról, világtörténelemről.

A Finnegan ... olyan, mint az erős méreg. Ha valaki belőle sokat iszik, meghülyül, ha tíz cseppet, halálos melankóliából is meggyógyul. Éspedig percek alatt.
Hamvas Béla: Száz könyv
A hosszú éveken át írt Finnegan ... az angol olvasó számára is akadályverseny. Fordítását meg lehetett kísérelni, de aki merte, annak is meg kellett hátrálnia. Azok, akik a rejtelmes angol – és közben más nyelvekből is kevert – ... szöveget elolvasták, (vagy azt mondják, hogy elolvasták), ahányan vannak, annyiféleképpen mondják el, mi van abban a könyvben.
Hegedüs Géza
James Joyce Finnegans Wake-jében, melynek szerkezete – pontosabban menete – a vicces kocsmadalba[4] foglalt históriát követi bizonyos Tim Finnegan nevezetű malteroslegényről, aki részegen leesvén az állványzatról nyakát törte, de amikor felravatalozták, a halottvirrasztást (ezt jelenti a „wake” szó) szokás szerint kísérő részeg verekedés során ráömlött whiskeytől (ír „uisce beatha”, jelentése „az élet vize”), láss csodát: feltámadt.
Takács Ferenc: A nóta vége

A könyv először 1939-ben jelent meg. A 20. századi irodalom egyik legrejtélyesebb, szövevényes regénye.

Anna Livia Plurabelle[szerkesztés]

Liffey
Anna Livia Plurabelle

Anna Livia Plurabelle a Finnegans Wake egy fontos szereplője, a Dublint átszelő Liffey megtestesülése. Anna Livia Plurabelle az örök nő, a végtelen hang, a történetek folyója.

Magyarul[szerkesztés]

  • Finnegan ébredése. Részletek; ford., bev., jegyz. Bíró Endre; Holnap, Bp., 1992

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Az aposztróf (a Finnegans Wake alak helyett) szándékosan maradt el: így a Finneganek (többes számban) az írek összességére is utalhat, a wake pedig igeként értelmezhető, „ébredjetek” jelentésben. (l. az angol Wikipédia szócikkének megnevezését és az ott linkelt képet a könyvborítóról, vagy például Philip Stogdon levelét James Joyce and the missing apostrophe címmel, Guardian, 2016. február 19.)
  2. https://legeza.oszk.hu/sendpage.php?rec=li0984
  3. https://bookline.hu/product/home.action?_v=James_Joyce_Finnegan_ebredese&type=20&id=86360
  4. https://www.youtube.com/watch?v=6S5UTbUSiLM

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Fájl:Wikiquote-logo.svg
A magyar Wikidézetben további idézetek találhatóak Finnegan's Wake témában.
  • Finnegans Wake: The Irish Rovers
  • Finnegans Wake: The Dubliners
  • „Moholy-Nagy a modern művészeteket áttekintő könyvében (Látás mozgásban) külön fejezetet szentel Joyce műveinek, az Ulyssesnek és a Finnegan ébredésének, s tudjuk, hogy az általa vezetett chicagói Institute of Designban mindkét könyv a tananyag részét képezte.” Filmvilág