Ferencvárosi II. számú Gázgyár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ferencvárosi II. számú Gázgyár
TelepülésBudapest IX. kerülete
Cím1097 Budapest, Koppány u. (Külső Mester u. és Gubacsi út között)
Építési adatok
Építés éve18981899
Bezárás1923
Lebontás éve1927 után (egy épület napjainkban is áll)
Lebontás okaaz üzem beszüntette a működését
Építési stílusipari eklektika
TervezőPucher István
Hasznosítása
Felhasználási területgázgyár
Elhelyezkedése
Ferencvárosi II. számú Gázgyár (Budapest)
Ferencvárosi II. számú Gázgyár
Ferencvárosi II. számú Gázgyár
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 28′ 02″, k. h. 19° 04′ 57″Koordináták: é. sz. 47° 28′ 02″, k. h. 19° 04′ 57″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Ferencvárosi II. számú Gázgyár témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Ferencvárosi II. számú Gázgyár, gyakran Ferencvárosi Légszeszgyár, Budapesti Légszeszgyár egy budapesti nagyipari létesítmény volt.

Története[szerkesztés]

A budapesti gázgyártás az 1850-es években indult meg a Józsefvárosi Gázgyár (a mai II. János Pál pápa téren) felépítése után. Az 1860-as években Budán, majd az akkor még Budapesttől külön álló Újpesten újabb gázgyár épült fel. A termelés és az igények növekedése az 1880-as évekre szükségessé tették újabb gázgyár építését. Ennek helyéül a mai Koppány utca környékét jelölték ki, itt épült fel 1884-ben a Ferencvárosi I. számú Gázgyár. A termelés további növesztése érdekében 1898-ban a szomszédos telken felépült a Ferencvárosi II. számú Gázgyár. Határai régi térképek alapján a Koppány utca – Gubacsi út – a Budapest–Kunszentmiklós-Tass–Kelebia-vasútvonal töltése – mai Külső Mester utca vonala közötti rész volt. A gyár nagyvasúti iparvágány-kapcsolattal is rendelkezett (akár az I. számú gyár).

A gázgyár 1884-ben épült fel. 1898–1899-ben[1] a szomszédos telken felépült a Ferencvárosi II. számú Gázgyár. Tervezője Pucher István volt.[2] A II. számú Gázgyár 1923-ig működött.[3][4] Ebben az időben a korábbi gázgyárak megszüntetésével párhuzamosan új, jóval nagyobb kapacitású gázgyár épült fel Óbudán (Óbudai Gázgyár).

A Ferencvárosi II. számú Gázgyár épületei 1927 körül még álltak,[3] később nagyrészt elbontásra kerültek. Egy régi épülete áll még napjainkban. A terület továbbra is a gázgyárak jogutódja, az MVM Zrt. tulajdonában van, annak dél-pesti telephelyeként működik. A föld ipari szennyezettségének megszüntetése érdekében kármentesítő műszaki beavatkozást hajtottak végre, ennek záródokumentációját és a kármentesítési monitoring tervet a környezetvédelmi hatóság 2018-ban fogadta el.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Gulyásné: Fiókgázgyárak Budapesten, i. m., 55. o.
  2. Gulyásné: Fiókgázgyárak Budapesten, i. m., 56. o.
  3. a b c MVM Csoport Integrált jelentés
  4. Gulyásné: Fiókgázgyárak Budapesten, i. m., 78. o.

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]