Fekete özvegy (állatnem)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fekete özvegy
Európai fekete özvegy (Latrodectus tridecimguttatus)
Európai fekete özvegy (Latrodectus tridecimguttatus)
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Osztály: Pókszabásúak (Arachnida)
Rend: Pókok (Araneae)
Alrend: Főpókok (Araneomorphae)
Öregcsalád: Araneoidea
Család: Törpepókfélék (Theridiidae)
Alcsalád: Latrodectinae
Petrunkevitch, 1928
Nem: Latrodectus
Walckenaer, 1805
Szinonimák
  • Chacoca Badcock, 1932
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Fekete özvegy témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Fekete özvegy témájú médiaállományokat és Fekete özvegy témájú kategóriát.

A fekete özvegy (Latrodectus) a pókszabásúak (Arachnida) osztályának pókok (Araneae) rendjébe, ezen belül a főpókok (Araneomorphae) alrendjébe és a törpepókfélék (Theridiidae) családjába tartozó nem.

Előfordulásuk[szerkesztés]

A fekete özvegyfajok a világ minden melegebb éghajlatú területén előfordulnak. Némely faj elterjedési területe kiszélesedett az ember közreműködésével, például egyes gyümölcsök kivitelével. A Latrodectus póknem tagjai széles körben elterjedtek, látszólag nem szorulnak védelemre.

Testfelépítésük[szerkesztés]

A nőstények 25 milliméteresek, a hímek lényegesen kisebbek. Eme pókok potroha selymes fekete fényű, rajta élénkpiros, gyakran homokóra alakra emlékeztető rajzolat található. A felületes szemlélő számára a különböző fajok nagyon hasonlítanak egymásra. A hímek potroha kecsesebb és finomabb rajzolatú. A szövőszemölcsök a potroh végén találhatók; ezek termelik a selyemfonalat, melyből hálót és kokont sző az állat, illetve becsomagolja vele áldozatát. A tapogatólábak, „állábak” a fej elülső részén; ezekkel adják át a hímek párzás közben a spermacsomagot a nőstényeknek. A pókok a csáprágók segítségével döfik át az áldozatok testét, mérget, illetve emésztőnedveket juttatva belé. Méreganyaguk idegméreg; az emberre veszélyes, de csak ritkán halálos. A nőstények lába fekete és vékony, egy pár tüskével ellátott. A hímeké narancsszínű és sötéten sávozott.

Életmódjuk[szerkesztés]

A fekete özvegyek magányosan élnek. Hálójuk rendezetlennek néz ki. Táplálékuk legyek, lepkék, hangyák, bogarak és más pókok. Fogságban több évig, a szabad természetben rendszerint csak egy évig élnek.

Szaporodásuk[szerkesztés]

A párzási időszakuk a meleg évszakban van. A hímek óvatosan közelednek a nőstények hálójához, és a háló fonalainak egyikét megrántva jelenti be érkezésüket. Ha a nőstények jó „hangulatban” vannak, magukhoz engedik. De mivel könnyen megváltozhat a nőstények kedélyállapota, a hímek sebesen körbefonják - „behálózzák” - és párzanak velük. A párzást követően a nőstények a hímektől kapott spermacsomaggal több adag petét is megtermékenyítenek. Gyakran párzás után vagy közben a nőstények megölik és elfogyasztják a hímeket. A petéket az „özvegyek” szövedékbe burkolják. Ezt felfüggesztik a hálóikban. Az ivadékoknál nyomban a kikelésük után megmutatkozik az anyjukéval azonos gyilkos természet. Mielőtt szétszélednének a fészekből, megpróbálnak végezni egymással. Ha az anyaállat éppen éhes, egyet-kettőt maga is elfogyaszthat közülük.

Rendszerezés[szerkesztés]

A nembe az alábbi 31 faj tartozik:

Források[szerkesztés]

  • Csodálatos állatvilág, (Wildlife Fact-File). Budapest: Mester Kiadó (2000). ISBN 963-86092-0-6 
  • Charlie Bood: A természet csodái. Interprint KFT 1988. ISBN 9630261405
  • Aguilera, M.A.; Casanueva, M.E.; D'Elia, G. 2009: Revalidation of Latrodectus thoracicus Nicolet, 1849 (Araneae: Theridiidae): Biological and Phylogenetic antecedents. Gayana 73(2): 161 - 171.