Farkas Gergely

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Farkas Gergely
Farkas Gergely wikipedia.jpg

Született 1986. november 3. (33 éves)
Kecel
Párt Jobbik
(2005 óta)
Választókerület Jobbik Nógrád megyei területi lista
(2010)
Bács-Kiskun megyei 5. egyéni választókerület
(2014, 2018)

Foglalkozás politikus

Farkas Gergely (Kecel, 1986. november 3. –) szociológus-közgazdász, országgyűlési képviselő. A Jobbik Magyarországért Mozgalom országgyűlési képviselőcsoportjának általános frakcióvezető-helyettese, a Jobbik Ifjúsági Tagozat volt elnöke.

Életpályája[szerkesztés]

2005-ben a kecskeméti Bolyai János Gimnáziumban érettségizett, majd ezután a Budapesti Corvinus Egyetemen szerzett szociológus-közgazdász diplomát hagyományos 5 éves képzésben.

Párttá alakulása, 2003 óta segíti a Jobbikot. 2005 őszén, elkezdve Budapesten az egyetemi tanulmányait, kapcsolódott be az Országos Hivatal munkájába, ezzel egy időben pedig társaival megalakította a Jobbik Keceli Szervezetét, melynek azóta is elnöke. 2008 januárjától 2009 nyaráig Vona Gábor felkérésére elnöki kabinetvezető volt a Jobbikon belül. 2009. szeptember 26-án az Jobbik Országos Választmányának alelnökévé választották. Ezt a tisztséget 2012 áprilisáig töltötte be. Mindeközben 2009 szeptemberétől 2010 májusáig Balczó Zoltán európai parlamenti képviselő belföldi asszisztenseként tevékenykedett.

A 2010-es választáson az országos lista 25. helyén,[1] valamint a párt Nógrád megyei területi listáján is indult. Utóbbiról szerzett mandátumot.

A parlamenti munkája során az Országgyűlés Kulturális bizottságának tagjaként kiemelten foglalkozik az ifjúságpolitika, az oktatás és a kultúra kérdéseivel.[2] Rendszeresen felszólal többek között a köz- és felsőoktatásban tanulók, a fiatalok lakhatási problémáinak megoldása érdekében, az elvándorlás megállításáért, a külföldre kényszerülő magyarok szavazásának elősegítéséért vagy épp az ifjúság hatékonyabb érdekérvényesítéséért.[3][4]

A Jobbik Ifjúsági Tagozat munkájában annak szárnybontogatásától, 2011-től vesz részt. Kezdetben a Jobbik IT-t irányító Országos Szervezőbizottság tagja, majd az szervezet első, 2013. évi Kongresszusán a Jobbik IT elnökévé választották. Az Ifjúsági Tagozat 2015-ös, második, majd 2017-es harmadik kongresszusa tisztségében megerősítette.[5]

A 2014. évi országgyűlési választásokon a Jobbik országos listájának 9. helyén szerepelve szerzett újabb képviselői mandátumot. A frakció alakulóülésén általános frakcióvezető-helyettesé választották.[6]

A 2018-as választási kampányban pénzt ajánlott az LMP jelöltjének, Midi Melániának, ha visszalép. Farkas Gergely elismerte a megbeszélés tényét, de a pénz fizetése szerinte csak vicces felvetés volt.[7] A 2018. évi országgyűlési választáson a Jobbik listájának 12. helyéről[8] ismét a parlamentbe jutott, ahol a Jobbik képviselőcsoportja megerősítette általános frakcióvezető-helyettesi tisztségében.[9] A szakpolitikai munkát tekintve továbbra is a Kulturális bizottságban dolgozik, ahol főleg az ifjúság, az oktatás és a kultúra kérdéseivel foglalkozik. Bár a legutóbbi választáson 33,28%-os eredményével[10] második helyezést ért el a Bács-Kiskun megyei 5. egyéni választókerületben, továbbra is aktívan szeretné képviselni a térséget a parlamentben.

2019. Február 17-én a Jobbik Ifjúsági Tagozat V. Kongresszusán nem indult az elnökségért. Utódjául Keresztesy Gergőt választották.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]