Far Cry

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Far Cry
Fejlesztő Crytek
Kiadó Ubisoft
Forgalmazó PlayON![1]
Sorozat Far Cry
Motor CryEngine
Platformok Windows, PlayStation 3, Xbox 360
Kiadási dátum Windows
NA: 2004. március 23.
PAL: 2004. március 26.
Verzió 1.4
Legfrissebb kiadás
Stabil 1.4
Műfaj FPS, Open world, Sandbox
Játékmódok Egyjátékos, többjátékos
Korhatár PEGI 16.svg PEGI: 16+
USK-besorolás USK 18
Adathordozó DVD, Optical Disc, Letöltés
Rendszerkövetelmény
Rendszer-
követelmény

Windows

  • Processzor: 1,0 GHz
  • Memória: 256 MB RAM
  • Videókártya: 128 MB RAM
  • ATI 8500 / GeForce 2 64 MB
  • Minimum 4 GB hely a merevlemezen
A Far Cry weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Far Cry témájú médiaállományokat.

A Far Cry egy FPS játék, melyet a német Crytek fejlesztett és a francia Ubisoft adott ki. Észak-Amerikában 2004. március 23-án, Európában 2004. március 26-án jelent meg. A játék a CryEngine, a Crytek saját fejlesztésű motorjával futott, aminek az az érdekessége, hogy körülbelül egy szinten volt a szintén 2004-ben megjelent Half-Life 2 motorjával, a Source Engine-nel és az Id Tech 4-gyel, ami a Doom 3-at hajtotta. Bár a játék motorját nem tulajdonították forradalminak, képességeit nézve nem volt lemaradva vetélytársaitól, tartalmazott élethű fény-árnyékolást, részletes textúrákat és effekteket, hatalmas területeket tudott töltőképernyő nélkül megjeleníteni, emellett a játék fizikája is egy ligában indulhatott a Half-Life 2-jével. A játék sikere ellenére nem jutott akkora kultikus státuszba, mint az előbb említett cím, aminek az okai a nehéz játékmenet, a checkpoint-rendszer és a felejthető történet volt. Sokan viszont 2004 legjobb FPS-ének tartják, mert az akkoriban megjelent belső nézetű FPS-ekkel ellentétben a Far Cry nemlineáris játékmenete, szkriptmentessége és a sokak szerint forradalmi mesterséges intelligencia egy teljesen új FPS játékélményt nyújtott.

Több folytatása készült: Far Cry 2, Far Cry 3, Far Cry 4, Far Cry Primal, Far Cry 5 és a Far Cry New Dawn, valamint egy Blood Dragon című kiegészítő a Far Cry 3-hoz.

Történet[szerkesztés]

Jack Carver hajóskapitány, múltját maga mögött hagyva egy charter-hajó üzletet nyit a Csendes-óceánon. Felbérelte Valerie Konstantint és elvitte egy kis Mikronéziai szigetre. Miután megérkeznek a szigethez, Valerie egy jet-ski-n közelíti meg azt. Ekkor egy, a szigeten lévő zsoldos, aki észrevette az akciót, egy rakétával megpróbálja megsemmisíteni Jack hajóját és ezzel Jacket is. Jacknek sikerül megmenekülnie, de hajója felrobban, ő pedig egyedül maradt a sziget közelében. Valerie-nek nem sikerült partra szállnia, elveszett az óceánban. Jack kiúszik a partra és elhatározza, hogy hazajut. Doyle segítségével, aki rádión tartja a kapcsolatot Jack-kel, keresi meg elveszett társát, Valerie-t. Hamarosan információkat szerez arról, hogy a sziget nem ártatlan hely a Csendes-óceánon, és arra is rájön, miért akarták megölni.

A szigeten talál egy labort, ahol az embereken kísérleteztek és innen származnak a Trigens nevű mutánsok is. A játék során világossá válik, hogy a mutánsok, ahogy kezdetben hitte a játékos, nem csak őt támadják meg, hanem egyre nagyobb gondot jelentenek a szigeten lévő katonáknak is. A Trigensek megtámadják a katonákat is, így ők is mutálódnak. Később Jack megtalálja Valerie-t, akit egy helikopterrel raboltak el. Jack egy sarokban lapulva végignézi, de őt is észreveszik, ezért azonnal elmenekülnek. Jack éppen hogy fel tud ugrani a helikopterre, de ekkor az egyik zsoldos megpróbál Jack kezére lépni. Valerie lelöki a helikopterről a zsoldost és Jack-el együtt a tengerbe ugranak. Itt fedi fel Valerie valódi alakját, elmondja Jacknek, hogy CIA-ügynök, és már régóta tud a szigetről. Újra külön válnak, és a sziget után újra nyomozni kezdenek. Jack inkább úgy dönt, nem nyomoz tovább és megkeresi társát. A Trigensek viszont megszöktek, és ellepték a szigetet.

Krieger, a sziget és a kutatóközpont igazgatója küldött egy újabb csapat zsoldost, hogy öljék meg Jacket és Velrie-t. Jack megöli a katonák parancsnokát, Crowe-t. Crowe a halála előtt elárulja, hogy nem ő a kulcsember, hanem Krieger és vele együtt a nukleáris fegyver. Jack és társa azt az információt kapják, hogy a Védelmi Minisztérium ellenőrizte a helyzetet, és azt az utasítást kapják, hogy lopják el a fegyvert. Elindulnak a nukleáris fegyverrel, de Valerie azt mondja, robbantsák fel a gyárat, mert ha ezt nem teszik, a mutánsok kiszabadulhatnak. Itt már Valerie fertőzött. Azt tanácsolja Jack-nek, hogy mielőtt felrobbantják a gyárat, vigyék el az ellenszert. Jack visszamegy az épületbe és megtalálja az ellenszert annál, aki irányítja őket. Megfenyegette Jack, hogy ha nem adja oda az ellenszert, felrobbant mindent. Jack elveszi az asztalról a piros dobozt és felrobbantja az épületet. A robbanástól Jack elveszti az eszméletét. Mire ez megtörtént, Krieger embereivel megérkezett a szigetre és elrabolta őket. Jack felébred egy helikopterben, társát pedig látja, amint elviszik. Krieger csak annyit mond: "Sok szerencsét a túléléshez!" A földön talál egy puskát, amivel harmadszorra kell megmentenie Valerie-t, és elmenekülni a szigetről. Amikor Jack elérte a zsoldosok bázisát, észrevesz a karján egy zöld foltot. Doyle erre azt mondja: "A mutánsok nem közvetlenül fertőztek meg, de a robbanás ereje magával vitte a levegőben a mérget. Ez történt Dr. Kriegerrel is. Ezért kifejlesztett egy szérumot, hogy megállítsa a fertőzés terjedését." Jack elindul, hogy megtalálja Kriegert, akitől megszerezheti az ellenszert. Jack megtalálja a haldokló professzort, és kéri tőle az ellenszert. Krieger azt válaszolja, hogy ő már beadta magának az injekciót, de nincs ideje készíteni másikat, és hogy Valerie 1 órán belül meg fog halni. Rájön, hogy honnan szerezheti meg az ellenszert. Jack azt válaszolja, az öregnek nem áll jól a színészkedés, és kár, hogy nincs üzleti érzéke, azt mondja: "Ahol van fegyver, ott van pénz is." Megfenyegeti Doyle-t, aki nem hajlandó odaadni az ellenszert, majd elindul egy Falcon 0,357-es fegyverrel Doyle-ért.

Miután megküzd egy csapat mutánssal, Doyle utoléri őt. Doyle utolsó szavai ezek voltak: "Te nem érted. Ők küldték nekem. Nem tudod megváltoztatni a jövőt." Jack csak annyit válaszol: "Hülye barom!" és megöli Doyle-t. Jack elmenekül és meggyógyítja Valerie-t. A vulkán, melyet Krieger indított el, felrobbantja a gyárat, és Jack-ék elmenekülnek egy hajón.

A befejező jelenetben Valerie egy mappát néz, amiben papírok és 2 CD van összekötve, feliratuk: "Project Far Cry".

Folytatások, újrakiadások[szerkesztés]

A játéknak 2 folytatása készült: a Far Cry 2 és hozzá egy DLC, mely Fortunes Pack névre hallgat, továbbá a Far Cry 3, amely Európában 2012. november 29-én, az Egyesült Államokban 2012. december 4-én jelent meg. 2011-ben a Ubisoft újra forgalomba hozta, az Ubisoft Exclusive sorozat részeként, Magyarországon ebben a kiadásban a PlayON forgalmazza. A folytatás: a Far Cry 4 és a 2016-ban megjelent Far Cry Primal. Nemrégen megjelent Far Cry 5, ami kicsit elüt a társaitól. A játék Amerikában játszódik.

Jegyzetek[szerkesztés]