Ugrás a tartalomhoz

Függővölgy

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Függővölgy vízeséssel a Yosemite Nemzeti Parkban

Függővölgynek nevezzük azokat a mellékvölgyeket, amelyek a fővölgybe jelentős magasságkülönbséggel, tereplépcsővel csatlakoznak. Az, hogy mekkora magasságkülönbség tekinthető ebből a szempontból jelentősnek, a völgy méretétől, jelentőségétől függ. Kisebb völgyeknél már néhány méteres tereplépcső is elegendő a függővölgy-jelleg kialakulásához, míg alpi környezetben, ahol tipikusan nagyobb a relief, csak több tíz méteres meredek fal megléte esetén soroljuk a mellékvölgyet ebbe a kategóriába.

Kialakulása

[szerkesztés]

A függővölgyek kialakulása általában valamilyen erózióbázis-csökkenés következménye.

A legnagyobb függővölgyek a gleccserek elolvadása után maradó U alakú völgyek mellékvölgyei. Itt a szintkülönbség akár több száz méter is lehet, és igen gyakran látványos vízesésekkel csatlakoznak a fővölgy vízhálózatához.

Kisebb függővölgyek kialakulhatnak földrengések következtében létrejövő függőleges talajelmozdulás következtében, de ezek általában földtani szempontból igen rövid életűek, mivel az erózió következtében a völgy felső része gyorsan hátravágódik, ezzel kiegyenlíteni igyekszik a völgylejtést.

Kialakulhat függővölgy folyamatos tektonikus mozgás következtében is (ez esetben az előző kategória továbbéléséről van szó), amikor a tektonikus mozgás sebessége olyan gyors, hogy lépést tud tartani az erózió okozta bevágódással.

Egy további ok lehet függővölgy kialakulása egy nagyobb víztömeg vízszintjének hirtelen csökkenése, a víztömeg lecsapolódása vagy kiszáradása. Ez esetben a tóba, tengerbe az eredeti vízszintnek megfelelően befolyó mellékvíz szintje hirtelen relatíve az új vízszint fölé kerül, emiatt alakul ki a függővölgy.

A fenti okok kombinációja játszik szerepet a fjordokba torkolló függővölgyek kialakulásában. Itt a fjordot magát a szárazföldi jégtakaró gleccsere vájta ki, amely a jég elolvadása után tengervízzel telt meg, a szárazföld pedig emelkedik az elolvadt jég miatt megszűnő terhelés izosztatikus kompenzációja miatt.

Példák

[szerkesztés]

Néhány világviszonylatban jelentős függővölgy

[szerkesztés]

Magyarországi példák

[szerkesztés]