Fácángalamb

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Fácángalamb
Fácángalamb Aru-szigeti alfaja (Otidiphaps nobilis aruensis), a Bristoli Állatkertben
Fácángalamb Aru-szigeti alfaja
(Otidiphaps nobilis aruensis),
a Bristoli Állatkertben
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Csoport: Magzatburkosok (Amniota)
Osztály: Madarak (Aves)
Csoport: Carinatae
Alosztály: Neornithes
Alosztályág: Újmadárszabásúak (Neognathae)
Öregrend: Neoaves
Csoport: Columbea
Csoport: Columbimorphae
Rend: Galambalakúak (Columbiformes)
Család: Galambfélék (Columbidae)
Alcsalád: Fácángalamb-formák (Otidiphabinae)
Nem: Otidiphaps
(Gould, 1870)
Faj: O. nobilis
Tudományos név
Otidiphaps nobilis
Gould, 1870
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Fácángalamb témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Fácángalamb témájú médiaállományokat és Fácángalamb témájú kategóriát.

A fácángalamb (Otidiphaps nobilis) a madarak osztályának galambalakúak (Columbiformes) rendjébe és a galambfélék (Columbidae) családjába tartozó faj.

Eléggé elkülönült faj a családon belül, egymaga alkotja az Otidiphaps nemet és egyedüli képviselője a fácángalamb-formák (Otidiphabinae) alcsaládnak is.

Tudományos neve szó szerint „túzokszerű galambot” jelent, utalva hogy emlékeztet valamelyest a túzokfélék (Otidae) családjának tagjaira. Köznapi nevén minden nyelvben fácángalambnak hívják, mert felületes ránézésre igen emlékeztet a Délkelet-Ázsiában elterjedt fácánokra.

Előfordulása[szerkesztés]

A fácángalamb Új-Guinea szigetén és néhány környékbeli szigeten honos. Új-Guinea politikai megosztottsága miatt Indonézia és Pápua Új-Guinea területén is megtalálható. Nyílt erdők lakója.

Alfajai[szerkesztés]

A fácángalambnak négy elkülönült alfaját ismeri a tudomány, melyek elsősorban a nyakszirten levő tollak színezete alapján különíthetőek el egymástól. Ezek a következők:

  • Zöldtarkójú fácángalamb (Otidiphaps nobilis nobilis) - Új-Guinea szigetének nyugati részén él, nyaka zöldes.
  • Szürketarkójú fácángalamb (Otidiphaps nobilis cervicalis) - Új-Guinea keleti területeinek lakója, nyaka szürkés.
  • Fehértarkójú fácángalamb (Otidiphaps nobilis aruensis) - az Új-Guineától nyugatra elterülő Aru-szigeteken honos, nyakszirtje fehér.
  • Feketetarkójú fácángalamb (Otidiphaps nobilis insularis) - a Fergusson-szigeten élő alfaj, nyaka fekete. Veszélyeztetett.
Otidiphaps nobilis nobilis
Otidiphaps nobilis aruensis

Megjelenése[szerkesztés]

Testhossza 46 centiméter. A nagyobb galambfélék közé tartozik, külsőleg hasonlít egy fácánra, főleg az oldalirányban összenyomott farok és a lekerekített szárnyak. Vörös szemgyűrűje van. Színezete szürkés, hátán és szárnyain gesztenyebarna. A különböző alfajok nyakszirtjén a tollak eltérő színűek lehetnek. Mint a galambféléknél általában, a hím és tojó megjelenése hasonló.

Életmódja[szerkesztés]

A fácángalamb igen emlékeztet az Ázsia déli és délkeleti részén előforduló nagyszámú fácánfajokra. A hasonló külalak az élőhelyekhez való alkalmazkodás eredménye (konvergens evolúció). A fácánfélék családjának egy képviselője sem él Új-Guinea szigetének síkvidéki és hegyi esőerdeiben, ezért az általuk betöltött ökológiai niche-t a galambok foglalták el. A fácángalamb a másutt a fürjek és kisebb fácánok által betöltött élettérben él, így elkerüli a közvetlen versengést a koronásgalamb fajokkal, melyek szintén Új-Guineán élnek és a nagyobb fácánok, fajdok vagy pulykák ökológiai megfelelője.

Nehéz testével rosszul repül, ezért a talajon keresgéli gyümölcsökből, magvakból, bogyókból és ízeltlábúakból álló táplálékát. Táplálékkeresés közben farkát ide-oda mozgatja, ami szintén nagyon emlékeztet a tyúkok hasonló mozgásformáira. Többnyire lassú mozgással keresi táplálékát, de veszély esetén gyorsan tud futni is illetve nagy robajjal száll fel az alacsonyabb fák ágaira.

Szaporodása[szerkesztés]

A galambokra jellemző módon a hím hangos turbékolással közelít a tojóhoz, miközben sűrűn mozgatja a farkát. Faágakból összetákolt egyszerű fészkét többnyire alacsony fák ágaira vagy bokrokra építi, de olykor fák gyökerei közé, rejtett helyen a talajra is építheti. A fészkelőanyagot többnyire a hím hordja a fészekhez, míg a tojó építi a fészket. Egyetlen fehér színű tojást rak, amely körülbelül négy hét kotlás után kel ki. A kotlásban és a fióka felnevelésében mindkét szülőmadár részt vesz.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Pheasant Pigeon című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]