Ökológiai fülke

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Niche szócikkből átirányítva)

Az ökológiai fülke vagy niche (ejtsd nis) olyan tényezők együttese, avagy kölcsönhatása, aminek köszönhetően bizonyos fajok és populációk életben tudnak maradni, azaz nem pusztulnak el és nem kerülnek a kihalás veszélyébe.

Vagy bonyolultabban fogalmazva a niche környezeti tényezők tengelyei által meghatározott sokdimenziós absztrakt térnek azon része, melyben a populáció fennmaradni képes.[1] A környezeti tényezők olyan paraméterek, melyek hatással vannak a populáció növekedésére. A topográfiai tér és az idő nem ilyenek, tehát nem niche-dimenziók. A niche szigorúan absztrakt térben értelmezhető fogalom. A környezet a valós térben allokálódott niche.

Hutchinsoni niche-fogalom[szerkesztés]

Fundamentális/fiziológiai/élettani és realizált niche[szerkesztés]

Ha az előbb leírt módon meghatározott niche-t a fiziológiai optimum görbékből szerkesztjük, akkor a fundamentális niche-nek nevezzük az eredményt. Ezt hívhatjuk prekompetitív niche-nek is. A realizált niche-t az ökológiai optimumgörbék határozzák meg. Ezt posztkompetitívnek nevezzük, mert figyelembe veszi, hogy a közösség más populációi a kompetíció során kiszorítják a vizsgált populációt az egyes niche-tengelyek bizonyos szakaszairól.

Juhász-Nagy Pál niche fogalmának leírása[szerkesztés]

Pianka niche fogalma[szerkesztés]

Lawton és az "üres niche" problémája[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Pocheville, Arnaud. The Ecological Niche: History and Recent Controversies, Handbook of Evolutionary Thinking in the Sciences. Dordrecht: Springer, 547–586. o. (2015). ISBN 978-94-017-9014-7