Európai Nemzeti Mozgalmak Szövetsége

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Európai Nemzeti Mozgalmak Szövetsége
Adatok
ElnökKovács Béla

Alapítva2009. október 24.

Ideológiaultranacionalizmus
euroszkepticizmus
anticionizmus
antikommunizmus
jobboldali populizmus
russzofília
Politikai elhelyezkedésszélsőjobboldal
Európai parlamenti jelenlét
0 / 751

Európai Nemzeti Mozgalmak Szövetsége (angolul: Alliance of European National Movements, rövidítve: AENM, franciául: Alliance Européenne des Mouvements Nationaux, rövidítve: AEMN) 2009-ben alakult, európai szélsőjobboldali pártokat tömörítő szervezet.

Megalakulása[szerkesztés]

A Szövetséget 2009. október 24-én, Budapesten, a Jobbik Magyarországért Mozgalom VI. kongresszusán alakították meg. A megalakulásban nagy szerepet játszott Kovács Béla, a Jobbik Európai Parlamenti képviselője.

Tagok[szerkesztés]

Jelenlegi tagok[szerkesztés]

Korábbi tagok[szerkesztés]

Vezetősége[szerkesztés]

2010. június 16-án Strasbourgban, egy sajtókonferencia keretében mutatták be a szervezet első vezetőségét:

2013. december 17-én Kovács Bélát választották meg négy évre a szervezet elnökének.

A szervezet jelenlegi vezetősége[szerkesztés]

  • testületi tagok:

Valerio Cignetti, az olasz Háromszínű Láng tagja
Zmago Jelinčič Plemeniti, a Szlovén Nemzeti Párt elnöke

Politikai Nyilatkozata[szerkesztés]

Európa nemzetei, valamint az általuk képviselt kulturális és nyelvi sokszínűség iránt érzett közös felelősségünk tudatában,

Szem előtt tartva a keresztény civilizáció, a természetjog, az európai béke és szabadság elidegeníthetetlen értékeit,

Azon veszély ismeretében, amelyet a globalizáció erői jelentenek ezen felbecsülhetetlen értékű örökségre nézve,

Az európai nemzeti mozgalmak és pártok képviselőiként a következőket követeljük:

1. Szabad, független és egyenlő nemzetek Európájának létrehozását, egy szuverén nemzetállamokból álló konföderáció keretében, amely tartózkodik olyan kérdésekben való döntések meghozatalától, amelyekben helyesen az Államok feladata dönteni.

2. Minden olyan kezdeményezés elutasítását, amely egy európai nemzetek feletti állam létrehozására irányul.

3. A szabadság, emberi méltóság és egyenlő jogok előmozdítását minden állampolgár számára, és a totalitarianizmus bármely formájának való ellenszegülést.

4. A népek, illetve a választott képviselőik általi közvetlen szavazás elsőbbségét a közigazgatási vagy hivatali testületeket érintő kérdésekben.

5. Európa hatékony védelmét olyan új fenyegetésekkel szemben, mint a terrorizmus, valamint a vallási, politikai, gazdasági, vagy pénzügyi imperializmus.

6. A bevándorlási probléma békés és humánus rendezését többek között nemzetközi együttműködés útján, amelynek célja a harmadik világbeli országok fejlődés és önellátás felé való segítése.

7. A családok támogatására irányuló határozott politikát, amely az európai demográfiai deficit javítását célozza és a társadalomban a hagyományos értékeket erősíti.

8. A sokféleség megőrzését Európában, amely az identitások, a hagyományok, nyelvek és az őslakos kultúrák különbözőségében gyökeredzik.

9. Az európai népek közösen harcoljanak a szociális dömping és a globalizáció romboló hatásai ellen.

Célok[szerkesztés]

Az Európai Parlamentben a Szövetségnek alakulásakor 8 képviselője volt, de a Nemzeti Frontnak a Szövetségből való 2013-as kilépésével, illetve a Brit Nemzeti Pártnak az Európai Parlamentből való 2014-es kiesésével, a Szövetségnek csak 3 (Jobbikos) képviselője maradt.

Távlati cél, hogy teljesítsék azokat a feltételeket (minimum 7 országból, minimum 25 képviselő) mellyel saját frakciót alakíthatnak.

Az Európai Parlament a szövetséget európai szintű politikai pártnak tekinti[1] és ennek megfelelően számára az európai politikai pártoknak járó működési támogatást[2] biztosítja, amit értekezletek és konferenciák, kiadványok, tanulmányok és reklámok, igazgatási, személyzeti és útiköltségek, az európai választásokkal kapcsolatos kampányok kiadásaira lehet felhasználni. Ennek mértéke 2012-ben 289.266 euró, 2013-ban 385.323 euró, 2014-ben pedig 454.366 euró volt.[3]

A Európai Nemzeti Mozgalmak Szövetsége jelenleg egyetlen Európai Parlamenti mandátumnal sem rendelkezik, mivel a, Jobbik 2016-ban kilépett, a többi jelenlegi tag pedig nem tudott képviselőt küldeni.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]