Rendkívül Nagy Európai Távcső

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(European Extremely Large Telescope szócikkből átirányítva)
Rendkívül Nagy Európai Távcső
Rajz a távcsőről
Rajz a távcsőről
OrszágChile
Típus
  • Nasmyth telescope
  • infravöröstávcső
  • extremely large telescope
Elhelyezkedése
Rendkívül Nagy Európai Távcső (Dél-Amerika)
Rendkívül Nagy Európai Távcső
Rendkívül Nagy Európai Távcső
Pozíció Dél-Amerika térképén
d. sz. 24° 35′ 22″, ny. h. 70° 11′ 30″Koordináták: d. sz. 24° 35′ 22″, ny. h. 70° 11′ 30″
Térkép
Rendkívül Nagy Európai Távcső weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Rendkívül Nagy Európai Távcső témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Rendkívül Nagy Európai Távcső (röviden: ELT, angolul Extremely Large Telescope) az Európai Déli Obszervatórium tervezett, 39 méter[1] tükörátmérőjű óriástávcsöve, mely, ha megépítik, a világ legnagyobb átmérőjű optikai-infravörös távcsöve lesz. A 2014-es ütemterv szerint 2024-re helyezik üzembe.[2] Az építés tervezett költsége 1055 millió euró (2011-es árfolyamon). Az Európai Déli Obszervatórium (ESO) létesítményeként a távcsőnek az észak-chilei Atacama-sivatagban található Cerro Armazones ad otthont. A projekt elnevezése kezdetben European Extremely Large Telescope (Európai Rendkívül Nagy Távcső, E-ELT) volt, de az elnevezést 2017-ben megváltoztatták.

Az ELT célja, hogy bővítse asztrofizikai tudásunkat más csillagok bolygóinak, az Univerzum első galaxisainak, a szupernagy tömegű fekete lyukak és a protoplanetáris korongok vizsgálatával.

Konstrukció[szerkesztés]

A teleszkóp méretei miatt a monolitikus tükör szóba sem kerülhetett mint főtükör, helyette 798 darab hatszög alakú tükörszegmenst használ.[3] A szegmensek egyenként kb. 1,4 méter átmérőjűek és 50 milliméter vastagok, összesített fénygyűjtő felületük kb. 978 m².[1] A szegmentált megoldással sokkal egyszerűbb a teleszkóp karbantartása is. A teleszkóp látómezeje a telihold méretének kb. 10%-a.

2017-ben a németországi Schott művekben kiöntötték a főtükör első hat szegmensét kis hőtágulású Zerodur anyagból. A csiszolást és polírozást a francia Safran Reosc cég fogja elkészíteni.[3]

Az ELT közel 80 méter magas és 88 méter átmérőjű kupolája a világ legnagyobb teleszkóp számára épített kupolája lesz. Az acélból készült kupolaszerkezet felső része nagyjából 6100 tonnát, míg a távcsőszerkezet 3700 tonnát fog nyomni. Maguk a műszerek a távcső két átellenes oldalán elhelyezett, egy-egy teniszpálya méretű platformon kapnak helyet.[4] A betonból készült, henger alakú alap tetején forog majd a kupola felső része, így a hatalmas megfigyelőrésen keresztül a távcső minden irányba ki fog látni. A kupolát egy összesen 36 kocsiból álló berendezés fogja forgatni, amelynek kocsijai egyenként 27 tonnásak lesznek.

Műszerezettség[5][szerkesztés]

A teleszkópra több tudományos műszert is szerelnek, és csupán percek alatt lehet majd egyikről a másikra váltani.

  • HARMONI: High Angular Resolution Monolithic Optical and Near-infrared Integral field spectrograph (A látható és a közeli infravörös tartományban működő nagy szögfelbontású monolitikus látómező-integráló spektrográf)
  • MICADO: Multi-AO Imaging Camera for Deep Observations (Multi-adaptív Képalkotó Kamera Mélyég Megfigyelésekhez)
  • MAORY: Multi-conjugate Adaptive Optics RelaY (Multi-konjugált Adaptív Optikai Modul)
  • METIS: Mid-infrared ELT Imager and Spectrograph (Közép-infravörös ELT Képalkotó és Spektrográf)
  • HIRES: HIgh REsolution Spectrograph (Nagy Felbontású Spektrográf)
  • MOSAIC: Multi-Object Spectrograph (Multiobjektum Spektrográf)

A helyszín kiválasztása[szerkesztés]

A tervezett E-ELT helyszínét hosszasan mérlegelték, megvizsgálva rengeteg lehetséges helyszínt: Argentínában, Chilében, Marokkóban és Spanyolország La Palma szigetén is. A távcső építésének helyét 2010 áprilisában választották ki: a 3060 méter magas Cerro Amazones az Atacama-sivatagban, a VLT-nek otthont adó Cerro Paranaltól mintegy 20 kilométerre van.[6]

Összehasonlításul[szerkesztés]

Az ELT 39 méter átmérőjű főtükrével a világ legnagyobb optikai földi távcsöve lesz, mellette eltörpülnek majd a világ hasonló műszerei.[4]

Az ELT kupolájának mérete más távcsőkupolák mellett.

A működő optikai távcsövek közül az egyik legnagyobb a Kanári-szigeteki Nagy Távcső, amelynek tükre 10,4 méter átmérőjű, és összesen 36 darab hatszögletű szegmensből áll.[7] Az építés alatt álló Harmincméteres Távcső (TMT) főtükre pedig 492 darab tükörszegmensből áll majd, amelyek egyenként 1,4 méteresek lesznek.

Az ESO Nagyon Nagy Távcsöve (VLT) a világ legfejlettebb optikai távcsőrendszere, amely négy, egyenként 8,2 méteres teleszkópból, valamint négy 1,8 méter átmérőjű mozgatható kiegészítő távcsőből áll.[8]

Tudományos célok[9][szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:E-ELT
A Wikimédia Commons tartalmaz Rendkívül Nagy Európai Távcső témájú médiaállományokat.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b The E-ELT in numbers (HTML). ESO. [2011. november 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. október 15.)
  2. Groundbreaking for the E-ELT (angol nyelven). ESO. (Hozzáférés: 2014. június 19.)
  3. a b „Meteor”, Budapest XLVIII. (2), 23. o, Kiadó: MCSE. ISSN 0133-249X.  
  4. a b information@eso.org: Milyen lesz az ESO ELT távcsövének kupolája? (magyar nyelven). www.eso.org. [2021. június 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. június 7.)
  5. information@eso.org: Instruments | ELT | ESO (angol nyelven). elt.eso.org. (Hozzáférés: 2021. február 19.)
  6. E-ELT Site Chose (angol nyelven). ESO. (Hozzáférés: 2010. április 26.)
  7. Péter, Molnár: Rekorder óriástávcsövet adnak át a Kanári-szigeteken | csillagaszat.hu (magyar nyelven). (Hozzáférés: 2021. június 7.)
  8. information@eso.org: Nagyon Nagy Távcső (Very Large Telescope) (magyar nyelven). www.eso.org. [2021. június 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. június 7.)
  9. E-ELT Science Case Brochure (angol nyelven) (PDF). ESO. [2011. szeptember 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. október 15.)