Látható spektrum

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A földi légkör átlátszósága az elektromágneses spektrumban (a látható fény spektrumát a színes függőleges csíkok jelképezik)
Az emberi szem által látható fény helye az elektromágneses spektrumban

A látható spektrum (vagy látható fény) az elektromágneses spektrumnak az a része, amit az emberi szem érzékelni tud. Hétköznapi értelemben gyakran fénynek nevezik.

Az emberi szem a 390 és 750 nanométer hullámhosszak közé eső elektromágneses sugárzást érzékeli. Ez frekvenciaértékekben 790-400 terahertz (THz).

Az emberi szem, pontosabban az agy által érzékelhető összes szín több mint a látható spektrum, mivel az emberi szem által érzékelhető színek között szerepelnek a színek keveredéséből előállók is, mint például a lila vagy a rózsaszín.

Hogy miért pont ezt a hullámhossztartományt érzékeljük, és nevezzük látható spektrumnak, azt a földi légkör jelenléte határozta meg. A Föld légköre ebben a tartományban „átlátszó” a világűr és a földfelszín között (a légkör a rádióhullámok bizonyos tartományára nézve is „átlátszó”, de azt az emberi szem nem érzékeli), így az evolúció során erre a tartományra lett érzékeny az emberi szem.

A látható fény hullámhosszainál kicsivel hosszabb hullámhosszak neve „közeli infravörös”, míg a kissé kisebb hullámhosszaké „közeli ultraibolya”.

Sok állatfaj képes az emberi látásnál szélesebb spektrumban látni; például a háziméh elsősorban az ultraviola tartományban számára megjelenő „színek” és mintázatok alapján ismeri fel az egyes virágokat – ezeket a tartományokat azonban nem soroljuk a látható spektrumhoz, annak ellenére, hogy bizonyos állatfajok számára érzékelhetőek.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]