Európai Szocialisták (Grúzia)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Európai Szocialisták
Adatok
ElnökFridon Injia

Alapítva2021. január 9.

Ideológiaszociáldemokrácia
európa-pártiság
Politikai elhelyezkedésbalközép
Parlamenti jelenlét
4 / 150
Hivatalos színeikék, vörös

Grúzia politikai élete
Weboldala

Az Európai Szocialisták (grúzul: ევროპელი სოციალისტები) egy politikai párt Grúziában. 2021. január 9-én hozták létre olyan politikusok, akik korábban a Grúziai Hazafiak Szövetsége nevű pártban politizáltak.

Története[szerkesztés]

A 2020-as parlamenti választás után az ellenzék bojkottálta a parlamenti üléseket, ami politikai válságot okozott Grúziában. Decemberben az ellenzéki pártok – köztük a négy mandátumot kapott Grúziai Hazafiak Szövetsége – 51 képviselője mandátumuk törlését kérte. December 23-án Avtandil Enukidze, a Hazafiak Szövetségének egyik képviselője bejelentette, hogy megtartja a mandátumot annak ellenére, hogy a Hazafiak Szövetsége bojkottot hirdetett. Január 4-én a parlament vezetése megsemmisítette a Hazafiak Szövetsége pártlistájának első három helyezettjének mandátumát. Január 5-én Fridon Injia, Gela Mikadze és Davit Zilfimiani képviselők bejutottak a parlamentbe, és elfoglalták a három lemondott mandátum helyét. Pár nappal később a három bejutott képviselő és Enukidze elhagyták a Hazafiak Szövetségét, és önálló pártot alapítottak Európai Szocialisták néven.[1]

Ideológia[szerkesztés]

Fridon Inija a párt alapító kongresszusán kifejtette a párt politikai céljait:

  • Grúzia területi integritásának helyreállítása,
  • a nemzeti függetlenség megerősítése,
  • az ország gazdasági potenciáljának előremozdítása,
  • Grúzia további integrációjának támogatása az Európai Unióba és a NATO-ba.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. "European Socialists" of Fridon Injia together with "Georgian Dream" in the Parliament”, 2021. január 9.. [2021. július 3-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2022. május 15.) 
  2. Former Alliance of Patriots MPs Launch 'European Socialists' Party”, 2021. január 10.. [2021. július 3-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2022. május 15.) 

További információk[szerkesztés]