Ugrás a tartalomhoz

Eulemur

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Eulemur
Vöröshomlokú maki (Eulemur rufifrons)
Vöröshomlokú maki (Eulemur rufifrons)
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülők (Theria)
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Euarchontoglires
Rend: Főemlősök (Primates)
Alrend: Orrtükrösök (Strepsirrhini)
Alrendág: Makialakúak (Lemuriformes)
Öregcsalád: Lemuroidea
Család: Makifélék (Lemuridae)
Nem: Eulemur
(Simons & Rumpler 1989)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Eulemur témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Eulemur témájú médiaállományokat és Eulemur témájú kategóriát.

Az Eulemur vagy magyarul barnamakik vagy valódi makik az emlősök (Mammalia) osztályába, a főemlősök (Primates) rendjébe és a makifélék (Lemuridae) családjába tartozó nem. Tizenkettő faj tartozik a nemhez.

Elterjedésük[szerkesztés]

Az Eulemur fajok Madagaszkár szigetén élnek, ahol a családból a leginkább elterjedt nemet alkotják. A sziget középső részén található nem erdősült hegyvidék kivételével a sziget valamennyi élőhelyén előfordulnak. Két fajuk, a barnamaki és a hamvas maki egy-egy alfaja a Comore-szigeteken is előfordul.

Megjelenésük[szerkesztés]

A valódi makik a közepes termetű formák a családból. Teljes hosszuk 30–45 cm, farkuk 45-65 centiméter hosszú, súlyuk 1 és 3 kg közötti. A legtöbb fajnál jól fejlett ivari dimorfizmus figyelhető meg. Szőrzetük többnyire barna vagy szürkésbarna színű, fejük sokszor sötétebb színű.

Életmódjuk[szerkesztés]

Több fajuk elsősorban lombkorona lakója, ahol a nappalt főként pihenéssel és napozással töltik. Rendkívül ügyesen mozognak a fák ágain, hatalmasakat ugorva fáról fára. Táplálékkeresés közben több fajuk előfordul a földön is.

Elsősorban kizárólag gyümölcsökkel táplálkoznak.

Többnyire csoportosan élnek. Egy csoportban három-öt állat él együtt, egy szülőpár és azok még ivaréretlen utódai.

Szaporodásuk[szerkesztés]

A nőstények az ágvillák közé fészket raknak levelekből, oda rejtik a megszülető kicsinyeiket. A kölykök 3 hét múlva másznak ki először fészekből, 7 hetes korukra már a felnőttekhez hasonló ügyességgel mozognak. A fiatalok 2-3 éves korukban válnak ivaréretté.

Rendszertani besorolásuk[szerkesztés]

Az Eulemur nemet 1989-ben hozták létre és ezáltal különítették el a fajokat a Lemur nembe sorolt gyűrűsfarkú makitól. Korábban morfológiai hasonlóságuk miatt sorolták valamennyi fajt a Lemur nembe, de a leszármazási vizsgálatok szerint a két nem nincs közeli rokonságban.

Az utóbbi években lezajlott genetikai alapú vizsgálatok alapján több alfajt is faji szintre emeltek, így növekedett meg a fajok száma 12-re.

Képek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Große Makis című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Thomas Geissmann: Vergleichende Primatologie, Springer-Verlag 2003, ISBN 3-540-43645-6
  • Ronald M. Nowak: Walker's Mammals of the World. Johns Hopkins University Press, 1999 ISBN 0-8018-5789-9
  • R. Mittermeier, J. Ganzhorn, W. Konstant, K. Glander, I. Tattersall, C. Groves, A. Rylands, A. Hapke, J. Ratsimbazafy, M. Mayor, E. Louis jr., Y. Rumpler, C. Schwitzer und R. Rasoloarison: Lemur Diversity in Madagascar. In: International Journal of Primatology 29 (2008), S. 1607–1656.