Enyvestönkű nedűgomba

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Enyvestönkű nedűgomba
Rendszertani besorolás
Ország: Gombák (Fungi)
Törzs: Bazídiumos gombák (Basidiomycota)
Osztály: Agaricomycetes
Rend: Agaricales
Család: Hygrophoraceae
Nemzetség: Hygrocybe
Tudományos név
Hygrocybe glutinipes
(J.E. Lange) R. Haller Aar
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Enyvestönkű nedűgomba témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Enyvestönkű nedűgomba témájú médiaállományokat és Enyvestönkű nedűgomba témájú kategóriát.

Az enyvestönkű nedűgomba (Hygrocybe glutinipes) a csigagombafélék családjába tartozó, Európában és Észak-Amerikában honos, nedves réteken, legelőkön élő, nem ehető gombafaj.

Megjelenése[szerkesztés]

Az enyvestönkű nedűgomba kalapjának átmérője 0,5-3 cm, alakja fiatalon domború, akár félgömbös, de gyorsan laposra kiterül, csak közepén marad egy kis púp, esetleg köldökösen bemélyedő. Fiatalon a nedves gomba élénk citromsárga, majd narancssárgás színe a szélétől kezdve fakulni kezd; az idősebb példányok már fakó szürkéssárgák vagy majdnem fehérek, csak a kalap közepe marad színes. Nedves időben vastagon nyálkás, egyébként tapadós, zsírfényű a kalapja. Széle középtájig, vagy még mélyebben bordás; a bordák mentén cakkosan berepedező vagy hullámos. Húsa vékony vizenyős, színe a kalapéhoz hasonló. Szaga és íze nem jellegezetes.

Széles, ritkán álló lemezei váltakozó hosszúságúak, az idősebb példányokon tönkhöz nőttek, kissé lefutóak. Színük sárga vagy halványnarancs, élük világosabb, szinte fehér.

Spórapora fehér. Spórája ellipszis formájú, sima, mérete 8-10 x 4-5μm.

Tönkje 1,5-4 cm magas és 0,15-0,3 cm vastag. Alakja nyúlánk, laposodó. Színe sárgás, zöldessárgás, közvetlenül a lemezek alatt vörösessárga. Idősen üregessé válik. Felszíne mindig nyálkás, még szárazabb időben is tapadós.

Elterjedése és termőhelye[szerkesztés]

Európában és Észak-Amerikában honos.

Savanyú talajú hegyvidéki rétek, legelők nyirkos részein található meg, sokszor a mohában. Augusztustól novemberig terem.

Nem ehető.

Az enyvestönkű nedűgomba
mikológiai jellemzői
Étkezési érték:
Életmód
Tráma
Spórapor

szaprotróf

lemezes

fehér
Kalap
Lemezek
Tönk

domború

vagy púpos

tönkhöz nőttek

csupasz

Kapcsolódó cikkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]