Elysium Planitia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Az Elysium Plantia elhelyezkedése a Marson

Az Elysium Planitia a Mars bolygó egyik sík területe, ami az Elysium és az Aeolis négyszögekben található. Ez egy nagy sima terület, ami nagyjából a Mars egyenlítője környezetében van. Középpontja é. sz. 3,0°, k. h. 154,7°.[1] Az Elysium vulkanikus tartományától délre fekszik, ami a bolygó második legnagyobb vulkáni régiója, a Tharsis után. Az Elysium Planitia az Elysium Mons, az Albor Tholus és a Hecates Tholus fő vulkánjait tartalmazza. Egy másik ősi pajzsvulkán, az Apollinaris Mons az Elysium Planitia keleti részétől délre található.

Az Elysium Planitia legnagyobb kráterei az Eddie, a Lockyer és a Tombaugh. A síkság folyóvölgyekkel is rendelkezik, amelyek közül az egyik, az Athabasca Valles a Mars egyik legfiatalabbja lehet. Az észak-keleti oldalon egy hosszúkás mélyedés van, az Orcus Patera. Ezt, és néhány további keleti síkságot a Mariner–4 az 1965-ös átrepülése során lefényképezte.[2]

Egy 2005-ös fotó (a Mars Express műhold felvétele) az Elysium Planitia é. sz. 5°, k. h. 150° pontjáról azt mutatja, mintha hamu által fedett vízjég lenne. A jég becsült méretei 800 km × 900 km × 45 m; hasonló méretű és mélységű a földi Északi-tenger is.[3] Úgy gondolják, hogy a jég a Cerberus Fossae repedéseiből származó vízáradások maradványa, körülbelül 2–10 millió évvel ezelőttről. A terület felszínét töredezett, sík lapok bontják meg, mint egy tavon úszó jégtáblák. A becsapódási kráterek száma azt mutatja, hogy a lemezek legfeljebb 1 millió évvel idősebbek, mint a résanyag, ami azt mutatja, hogy a terület túl lassan szilárdult meg ahhoz, hogy az anyaga bazalt láva legyen.[4]

Áttekintés[szerkesztés]

Felfedezés[szerkesztés]

Az Instrument Deployment Camera (IDC) első felvétele az InSight küldetés során (2018. november 26.)

A NASA InSight küldetése 2018. május 5-én indult el a Földről és 2018. november 26-án szállt le az Elysium Planitia-ra.[5] A műhold feladata a Mars belső szerkezetének tanulmányozása, ezzel elősegítve a bolygó kialakulásának megértését. Az InSight leszálló egysége színes képeket készített az Elysium Planitia felszínéről, amiket rádiójelekkel küldött vissza a Földre. A leereszkedés során két további elem vált le a leszálló egységről, a hátsó burkolat ejtőernyővel, és a hővédő pajzs, mindkettő a leszálló egység közelében csapódott be.

Képtár[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]

  1. Elysium Planitia. Gazetteer of Planetary Nomenclature. USGS Astrogeology Science Center. (Hozzáférés: 2018. május 7.)
  2. Williams: The Orcus Patera region on Mars. Mars - Mariner 4. NASA. (Hozzáférés: 2015. december 20.)
  3. Young. „'Pack ice' suggests frozen sea on Mars”, New Scientist, 2005. február 25. (Hozzáférés ideje: 2007. január 30.) 
  4. Murray (2007. március 17.). „Evidence ... for a frozen sea close to Mars' equator”. Nature 434 (7031), 352–355. o. DOI:10.1038/nature03379. PMID 15772653.  
  5. Landing Status | Landing – NASA's InSight Mars Lander (angol nyelven). NASA's InSight Mars Lander

Külső hivatkozások[szerkesztés]