Elektromos hal

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az elektromos hal olyan hal, amely képes elektromos teret (elektromos mező) generálni. Az elektromos teret generáló halakat elektrogenikusnak is nevezik, míg azokat a halakat, amelyek képesek érzékelni az elektromos teret, elektroreceptívnek hívják. A legtöbb elektrogenikus hal egyben elektroreceptív is.

Az elektromos halak Dél-Amerika és Afrika folyóvizeiben, valamint az óceánokban találhatók. Több hal képes érzékelni elektromos teret (például: cápák, harcsák), vagyis ezek elektroreceptív halak, de nem osztályozzák őket elektromos halként, mert nem képesek elektromosságot generálni. A legtöbb csontos hal, amelyet akváriumban tartanak, vagy ételként fogyasztanak, nem elektromos hal. Jelenleg közel 350 elektromos halfaj ismeretes.

Elektromos angolna

Elektromos szerv[szerkesztés]

Az elektromos halak az elektromos szervük segítségével generálnak elektromos teret. Ez egy speciális szerv, amely módosult izmokból és idegsejtekből épül fel, és ezek segítségével termeli a bioelektromos mezőt, mely erősebb annál az elektromos mezőnél, melyet a normális idegek és izmok termelnek. Az elektromos szerv általában a hal farkában vagy a fejénél helyezkedik el. A szerv kisülése idegingerület hatására jön létre. Az erős áramütést okozó halak elektromos szerve úgy épül fel, mint egy elektromos telep, azaz sok kis kamra (telep) sorbakapcsolásával.[1]

Az elektromos kisülés két fajtája különböztethető meg: az egyik esetben a hullámforma közel szinuszgörbe alakú, míg a másik esetben a kisülés egy impulzus. Az elektromos szerv által okozott elektromos mezőt a hal felhasználhatja navigációra, védekezésre, kommunikációra, és támadásra.

Erős elektromosságú halak[szerkesztés]

Azokat a halakat sorolják ide, amelyek képesek az általuk generált elektromos kisüléssel megbénítani áldozatukat, mely táplálékul szolgál. A generált kisülés 10-500 voltos feszültséget eredményezhet, maximálisan 1 amper áramerősséggel. Elektromosan erős hal például az elektromos angolna, márványos zsibbasztó rája, az atlanti zsibbasztó rája és az elektromosharcsa-félék.

Gyenge elektromosságú halak[szerkesztés]

A gyenge elektromosságú halak tipikusan 1 voltnál kisebb feszültséget képesek generálni, és ezt a képességüket navigációra, valamint kommunikációra használják. A két legtöbbet kutatott ilyen hal, az elefánthal (Gnathonemus petersi), és a fekete késhal (Apteronotus albifrons).

Források[szerkesztés]

  1. Archivált másolat. [2014. május 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. december 20.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Electric fish című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.