Ehúd Bárák

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Ehud Barak szócikkből átirányítva)
Ehúd Bárák
Ehúd Bárák a Pentagonban, 2001. november
Ehúd Bárák a Pentagonban, 2001. november
Születési név Ehud Brog
Született 1942február 12. (74 éves)
Mischmar HaScharon kibuc
Nemzetisége zsidó
Foglalkozása politikus, tábornok
Iskolái
Díjak

Ehud Barak Signature.svg

Ehúd Bárák weboldala
Ehúd Bárák az IMDb-n
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Ehúd Bárák témájú médiaállományokat.

Ehúd Bárák (אהוד ברק) (született: 1942. február 12-én Mischmar HaScharon kibucban Ehud Brog néven) izraeli politikus és tábornok.

2007 óta védelmi miniszter, és 2011-ig az Avoda munkáspárt elnöke volt. Ekkor bejelentette, hogy más képviselőkkel együtt elhagyják a munkáspártot, és Atzma'ut (Függetlenség) néven új pártot alapítanak.[1][2]

1995 és 1996 között Simón Peresz alatt Izrael külügyminisztere, 1999 és 2001 között Izrael miniszterelnöke volt.

Élete[szerkesztés]

Bárák 1959-ben lépett be az izraeli hadseregbe, és 35 évet szolgált le ott. Ez alatt az idő alatt az izraeli hadsereg főparancsnoki tisztségéig jutott fel. Ez alatt 5 kitüntetést kapott, amivel a legtöbb katonai kitüntetéssel rendelkező személy lett Izraelben. Emellett doktori fokozatot szerzett a jeruzsálemi Zsidó Egyetemen és a Stanford Egyetemen. 1972-ben Barak lett a Cesarea nevű Moszad-különítmény parancsnoka, amelyet az izraeli biztonsági kabinet hozott létre a müncheni túszdrámához hasonló akciók megtorlására. Ebben a funkciójában számos gyilkosság izraeli végrehajtását koordinálta, köztük a túszdráma három túlélőjéből kettőnek a gyors megölését.

Katonai karrierjének végével Bárákot Jichák Rabín 1995-ben a kormányába hívta, ahol a belügyminiszteri pozíciót töltötte be, és hamarosan leendő miniszterelnökként tekintettek rá. Rabin meggyilkolása után az új miniszterelnök, Simón Peresz kormányában külügyminiszter lett (1995-96). 1996-ban beválasztották a Knesszetbe, ahol a külügy- és biztonságpolitikai bizottságban dolgozott. Miután Perez 1996-ban elvesztette a választásokat, 1997-ben az Avoda munkáspárt vezetője lett, és ezzel a első Netanjáhú-kabinet ellenzékének vezetője is.

Jegyzetek[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Ehúd Bárák témájú médiaállományokat.