Edward Bukenya

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Edward Bukenya
Személyes adatok
Teljes névEdward Kenneth Bukenya
Születési dátum20. század
Születési helyMasaka, Uganda
Halálozási dátum1981. november 23.
Halálozási hely Uganda
Nemzeti játékvezetés
ÉvekBajnokságStátusz
1981Super Leaguejátékvezető
Nemzetközi játékvezetés
ÉvekKonföderációStátusz
19661981FIFA-tagjátékvezető
SablonWikidataSegítség

Edward Bukenya (Masaka, – 1981. november 23.) ugandai nemzetközi labdarúgó-játékvezető. Teljes neve Edward Kenneth Bukenya.

Pályafutása[szerkesztés]

Nemzeti játékvezetés[szerkesztés]

Játékvezetésből 1960-ban Masakában vizsgázott. A Masakai labdarúgó-szövetség által üzemeltetett labdarúgó bajnokságokban kezdte sportszolgálatát. Az Ugandai labdarúgó-szövetség (FUFA) Játékvezető Bizottságának (JB) minősítésével a Super League játékvezetője. Küldési gyakorlat szerint rendszeres partbírói szolgálatot is végzett. A nemzeti játékvezetést 1981-ben bekövetkezett halálával befejezte.

Nemzetközi játékvezetés[szerkesztés]

Az Ugandai labdarúgó-szövetség JB terjesztette fel nemzetközi játékvezetőnek, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) 1980-tól tartotta nyilván bírói keretében. A FIFA JB központi nyelvei közül az angolt beszélte. Több nemzetek közötti válogatott és klubmérkőzést vezetett. A nemzetközi játékvezetéstől 1981-ben halálával búcsúzott.

Labdarúgó-világbajnokság[szerkesztés]

Az 1982-es labdarúgó-világbajnokságon a FIFA JB bíróként alkalmazta. Selejtező mérkőzést a CAF zónában irányított. Egyike volt annak a három afrikai játékvezetőnek akiket a FIFA JB az 1982-es vb lehetséges játékvezetőinek jelölt.

Időpont Helyszín Mérkőzés típusa Mérkőzés Eredmény Nézők száma
1981. április 12. Szeptember 28. Stadion, Conakry CAF zóna GuineaNigéria 1 – 1 30 000

CAF-bajnokok ligája[szerkesztés]

Ahmed Rajab Kisekka játékvezető mellé, partbírónak Asaph Sendi és Edward Bukenya volt küldve. Ebben a korban a nemzetközi játékvezető mellé a nemzeti játékvezetők közül delegáltak partbírókat. A partbírók még nem voltak a FIFA JB tagjai.

Időpont Helyszín Mérkőzés típusa Mérkőzés Eredmény
1967. november 19. Albert Stadion Kinshasa döntő (2. mérkőzés) TP MazembeAsante Kotoko SC 2 – 2

Családi kapcsolat[szerkesztés]

A fia, Arthur Iga Bukenya 1990-ben megpróbálta követni az apja nyomdokait, Az Ugandai Labdarúgó-szövetség JB felterjesztésére a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) bíróinak keretébe került.

Források[szerkesztés]