Dusty Springfield

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dusty Springfield
Dusty Springfield 1967-ben
Dusty Springfield 1967-ben
Életrajzi adatok
Születési névMary Isobel Catherine Bernadette O’Brien
ÁlnévDusty Springfield
Született1939. április 16.
London
Elhunyt1999. március 2. (59 évesen)
Henley-on-Thames
SírhelyOxfordshire
SzüleiKay Ryle
Gerard Anthony Joseph O'Brien
Pályafutás
Műfajoksoul, pop
Aktív évek19581999
EgyüttesThe Lana Sisters (1959-1961), The Springfields (1960-1963)
Hangszervokál, zongora, gitár
Hangmezzoszoprán
Díjak
Tevékenység
KiadókPhillips, Atlantic

Dusty Springfield aláírása
Dusty Springfield aláírása

Dusty Springfield weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Dusty Springfield témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Dusty Springfield, született Mary Isobel Catherine Bernadette O’Brien (London, 1939. április 16.Henley-on-Thames, Oxfordshire, 1999. március 2.) angol soul-pop énekesnő, a 60-as évek zenei ikonja. Számos, mára világhírűvé vált dala jelent meg az 1960-as években. Az énekesnő a hetvenes-nyolcvanas években eltűnt a nyilvánosság szeme elől, de a kilencvenes évek elején, a Pet Shop Boys duóval közösen előadott What Have I Done To Deserve This című dallal újra a közönség érdeklődésének középpontjába került. A kilencvenes évek közepén még kiadott egy lemezt, majd a rákkal való hosszas harc végén, 1999. március 2-án elhunyt. Paul Fenn, az énekesnő ügynöke úgy nyilatkozott: a zeneipar „egyik jelképét”, és „az évszázad legtehetségesebb énekesnőjét” vesztette el.

Élete[szerkesztés]

Karrierjét a The Lana Sisters együttessel kezdte 1959-ben, ám lemezt nem, csupán egy dalt adtak ki, a You've Got What it Takes című számot, amely hatalmas siker volt, leginkább Írországban. Tom Springfielddel, bátyjával (született Dionysius P. A. O'Brien) 1960-ban megalapították a The Springfields együttest, amely három lemez kiadása után, három évvel később, 1963-ban feloszlott. Ekkor indult el Dusty szólókarrierje, ami azóta legendává vált.

Szólókarrier[szerkesztés]

1968-ban Carole King elismert countrylegenda megírta Dusty első, Dusty in Memphis című szólólemezének dalait. Az album 2001-ben bekerült a Grammy Hall of Fame-be, ahova csak a legjobb lemezek kerülnek be. A lemez hatalmas siker lett, ám csak a későbbi A Girl Called Dusty vált világhírűvé. Legsikeresebb dala az I Only Want To Be With You.' Még igen sikeres száma volt 1990-ből az "In Private".

Magánélete[szerkesztés]

Vállaltan biszexuális volt, ám szerelmi életéről ezen kívül nem sokat tudni. Alkohol és gyógyszerproblémái miatt az 1980-as években a bulvárlapok előszeretettel cikkeztek róla.

Sírhelye Henley-on-Thames-ben

Halála[szerkesztés]

1994-ben, nem sokkal legutolsó albuma elkészítése után az orvosai mellrákot állapítottak meg nála, amit akkor hosszú kemoterápiai kezeléssel sikerült visszaszorítani. Betegsége azonban 1996-ban kiújult, ezúttal végzetesen elhatalmasodott rajta, és Dusty 1999. március 2-án elhunyt.

Lemezei[szerkesztés]

Források[szerkesztés]