Dubstep

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dubstep

StíluseredetUK garageGrimeDubDrum and bass
Kulturális eredet2000-es évek eleje-közepe Dél-London
Hangszerekkeverőpult, dobgép, szintetizátor, számítógép (PC)
NépszerűségEgyre elterjedtebb

A dubstep egyike a legfiatalabb elektronikus zenei műfajoknak: szárba szökkenését 1999-2000-re datálják, szülőhelye London.

Jellemzői[szerkesztés]

A dubstep eredete a szintén "brit találmányként" aposztrofálható uk garage-ból vezethető le: a pattogó, gyors, r'n'b vokálokkal és a korai drum and bassból ismert basszusokkal megtűzdelt, alapvetően optimista kicsengésű műfajban akadtak kísérletező kedvű producerek, akik a sémát és annak tempóját - körülbelül 140-150 bpm - alapul véve egy sokkal sötétebb, ridegebb hangzásban kezdtek gondolkodni. Elhagyták a vidáman szökellő énekeket, a buja érzelmekre rájátszó összhangzatot, a hangszerelést eltolták a minimalizmus felé, és, ami végérvényesen lerakta az új műfaj alapköveit: a szikár ritmusképletet gyomorrengető szubbasszusokkal és dubos visszhangokkal toldották meg. Az eredmény végül egy olyan hangzás lett, aminél perpillanat talán semmi sem viseli magán hitelesebben a szmoggal körbefont, rideg, urbánus létforma elidegenedettségének érzését.

Jelentősebb producerek[szerkesztés]

Creo

Magyarországi megjelenése[szerkesztés]

Hazánkban a dubstep már a 2000-es évek első felében lelkes követőkre talált: közéjük tartozik cOp, akinek tollából az első ilyen témájú cikk született meg 2003-ban a Freee Magazinban, a műfajt 2004 óta Dawn Tempo című műsorával a Tilos Rádióban is népszerűsítő DST és Confused, a hasonlóképpen cselekvő, de a kizárólag weben keresztül hallgatható Töréspont Rádió DJ-jeként tevékenykedő Gumilap, illetve Kebab – ők hárman az első magyar dubstep klubest, a Dub Phase házigazdái is egyben –, valamint Ret3k, továbbá Cadik, akitől a DJ Palotaival vállvetve bonyolított, heti rendszerességű klubest, a Rewind bemelegítő szekciójában csíphetünk el egy-egy gyöngyszemet a műfajból. A lemezlovasokon túl Ekaros a produceri oldalt erősíti, ezen kívül magyar dubstepelőadók: Banyek, DJ Madd, WaTa, Matt-U, Sollabong, Noise64, Relok, Distopia, Firedog, B:Azta, Kong, Treend, Myamo, Background, Vitrion, Leap is színesítik a műfajt.

2010 novemberében Otherside néven új, havonta jelentkező sorozat indult, mely elsősorban az újhullámos dubstepzenékre koncentrálva a műfaj legnagyobb neveit hozza el hazánkba (Flux Pavilion, Borgore, Bar9, Bare Noize, Cookie Monsta, Chrispy, Jakes, Mensah, 16bit, Subscape,... stb.).

További információk[szerkesztés]

Nemzetközi oldalak[szerkesztés]

Hazai oldalak[szerkesztés]

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. a b c d Archivált másolat. [2007. szeptember 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. január 5.)
  2. a b c d e f g Warren, Emma: Various, Dubstep Allstars 5 - Mixed By DJ N-Type. Guardian Unlimited, 2007. április 22. [2007. június 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. június 13.)
  3. a b Dubstep. [2008. január 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. január 5.)
  4. a b Pitchfork Feature: The Month In: Grime / Dubstep
  5. a b The Primer: Dubstep”. The Wire (279). [2008. október 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. október 18.)  
  6. Pitchfork Feature: Column: The Month in Grime / Dubstep
  7. Invisible Jukebox: Kode9”. The Wire (269). [2008. október 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. október 18.)  
  8. Pitchfork Feature: The Month In: Grime / Dubstep
  9. Pitchfork Feature: Column: The Month in Grime / Dubstep
  10. Ivers, Brandon (2007. január 3.). „Calling For Reinforcements”. URB. (Hozzáférés: 2007. július 20.)  
  11. Various: The World Is Gone: Pitchfork Record Review

https://web.archive.org/web/20130524030221/http://dbstp.weboldala.net/

  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap