Dragutin Cvijak

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dragutin Cvijak
Született1884. március 27.
Eszék
Elhunyt1941. november 18. (57 évesen)
jasenovaci koncentrációs tábor
Állampolgársága
Foglalkozása
Iskolái
Halál okaemberölés
SablonWikidataSegítség

Dragutin Cvijak (eredetileg magyarul: Zwieback Károly, horvátul: Dragutin Zwieback, Eszék, 1884. március 27.Jasenovaci koncentrációs tábor, 1941. november 18.) magyarországi zsidó származású jugoszláv ügyvéd, a zágrábi szabadkőműves páholy tagja és a Makabi Zsidó Futball- és Sportklub (ŽGŠD Makabi) első elnöke. A holokauszt áldozata.

Élete[szerkesztés]

Dragutin Cvijak 1884. március 27-én született Vatroslav és Malvina Zwieback zsidó szülők családjában[1] Eszéken az Osztrák–Magyar Monarchia idején. Apja 1891-ben költözött a magyarországi Harsány községből Eszékre, édesanyja pedig pesti származású volt. Vatroslav Zwieback „első osztályú” ruha-, lábbeli- és kalapboltot vezetett Eszéken. A Zwieback család a város kellős közepén, a Khuen-Hédervári téren élt. Dragutin 1891-ben szülővárosában a Királyi Felsőgimnáziumba (Königliches Obergymnasium) járt. 1902-ben beiratkozott a Bécsi Egyetem jogi karára. Tanulmányait 1905-ben Horvátországba visszatérve a Zágrábi Egyetem jogi karán folytatta, ahol ugyanabban az évben szerzett diplomát. 1907-ben a Zágrábi Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán doktorált. 1912-ben feleségül vette Margareta Šont, Ivan és Kamila Polak lányát. 1918. május 10-én ebből a házasságból egy fia, Gustav született.[2] 1919. május 4-én a zágrábi Makabi Zsidó Futball- és Sportklub szervezőbizottságának egyik alapítója és elnöke, majd a klub első elnöke lett.[1][2] Élete során kiemelkedő zágrábi ügyvédként[2] aktív tagja volt a Zágrábi Izraelita Hitközségnek, igazgatója a Humanitárius Társaságnak igazgatótanácsának, valamint tagja a zágrábi szabadkőműves páholynak. 1939. május 8-án a Jugoszláv Királyság területén a náci propaganda által kiváltott elburjánzott antiszemitizmus miatt családi nevét Cvijakra változtatta.[3] Ennek ellenére a Független Horvát Állam (NDH) idejében a második világháború alatt az usztasák letartóztatták, és a jasenovaci koncentrációs táborba deportálták, ahol 1941. november 18-án megölték.[2][4][5] Felesége és fia túlélte a holokausztot, az usztasák elől Dalmáciába, majd Olaszországba menekült.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Ha-Kol (Glasilo Židovske zajednice u Hrvatskoj); Veronika Rešković; Židovi - sportaši znatno su pridonijeli razvoju hrvatskog sporta; 19 o; 133. szám, 2014 január/február, Zagreb.
  2. a b c d e Ancestors and Family Connections for the Zwieback family Name: Dragutin Zwieback. ezwieback.com . (Hozzáférés: 2015. október 3.)
  3. Ognjen Kraus, 1998, 17. o.
  4. Istraživački i dokumentacijski centar CENDO (Židovska općina Zagreb): Žrtve i preživjeli; Zwieback, dr. Dragutin
  5. Dragutin Cvijak, Stranica svjedočanstva Gustavo Cvijak (sin), Yad Vashem, Godina 1972, Hozzáférés 2016. február 29.

Források[szerkesztés]

Kraus, Ognjen. Dva stoljeća povijesti i kulture Židova u Zagrebu i Hrvatskoj. Zagreb: Židovska općina Zagreb (1998). ISBN 953-96836-2-9 

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Dragutin Cvijak című szerbhorvát Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.