Drago Perović

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Drago Perović
Életrajzi adatok
Született1888. szeptember 20.
Trebinje
Elhunyt1968. január 6. (79 évesen)
Zágráb
Ismeretes mintorvos
IskoláiBécsi Egyetem

Drago Perović (Gorica, Trebinje mellett, 1888. szeptember 20.Zágráb, 1968. január 6.), boszniai származású horvát orvos, akadémikus, egyetemi tanár, a Zágrábi Egyetem rektora.

Élete[szerkesztés]

A középiskolát Mostarban végezte, ahol tanára a híres költő, Jovan Dučić volt.[1] Miután 1913-ban elvégezte a bécsi orvosi egyetemet, asszisztensként dolgozott az ottani anatómiai intézetben.[2][3] Amikor 1917 végén Zágrábban megnyílt az Orvostudományi Kar, ő vette át az anatómiai tanszéket, ahol 1961-ig, nyugdíjazásáig dolgozott.[1] Itt hozta létre az Anatómiai Intézetet, és rendezte be múzeumát, amely egyedülállóan a világon magzati kortól 28 éves korig a szétszedett koponyák legértékesebb oszteológiai gyűjteményét tartalmazza.[1][2][3] Gazdagította a horvát anatómiai terminológiát. Az 1925/26-os ciklusban a zágrábi egyetem rektora, majd egy évig rektorhelyettese volt.[1] 1948-tól a Jugoszláv Tudományos és Művészeti Akadémia rendes tagja volt. 1955-től a Szerb Tudományos Akadémia levelező tagjává, 1957-ben a Jugoszláv Akadémia elnökségi tagjává választották. [2][3] Perović nagy aszkéta és nagy műveltségű ember volt. Mivel önmagával szemben is szigorú volt, nem volt sokkal engedékenyebb a környezetével szemben sem. Nem vett részt a politikában. Diákjai szerették és nagyra értékelték, mert teljesen korrekt volt velük. Fő feladatát a leendő orvosok oktatásában látta, és ezt nagyon magas szintre emelte.

Tudományos munkássága[szerkesztés]

Tudományos kutatásai különösen a belső fülre, az orrüregre és az orrmelléküregekre terjedtek ki. Fontos felfedezéseket tett ezen testrészek anyagát és fejlődési törvényeit illetően. A szájpadcsont egy igen bonyolult orbitális nyúlványát tanulmányozva bebizonyította, hogy annak alakja bármilyen bonyolult is legyen, az embrionális primitív orrporcon alapszik.[1] Leírta az orrkagyló addig ismeretlen elülső részét.[1] Ő volt az első, aki leírta a felső állkapocs addig ismeretlen nyúlványát, amely a homlokcsontig ér. Az orrüreggel kapcsolatos kutatásairól kell kiemelni, hogy ezekben a vizsgálatokban bebizonyította, hogy a hiátus nem az, amilyennek az anatómiai atlaszokban ábrázolják, hanem alakját négy él és három mező határozza meg.[1] Az orrüreg és a garat közötti határvonal ábrázolásán az általa felfedezett a gerincet crista choanalisnak nevezte el. Ezzel kapcsolatban felfedezte, hogy az ekecsont hátsó felső részén van egy különösen fontos ék alakú képződmény, amelynek az a feladata, hogy a belégzés során mindkét orrüregből nyugodtan bejusson levegőt a garatba. Ezt a részt pars cuneiformis vomerisnek nevezte el. A choanalis gerincen olyan képződményeket fedezett fel, amelyeknek az a feladata, hogy oldalfelületeiket a légáramhoz igazítsák. Ezeknek a formationes adatations aerodynamycae nevet adta.[1] Perović az orvosi kérdések mellett a bosnyák nyelv, és különösen a jugoszláv orvosi terminológia problémáival is foglalkozott, így sok értékes munkája volt.

Emlékezete[szerkesztés]

Zágrábban lépcsősor viseli a nevét.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]