Dr. Török Béla Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola, EGYMI és Kollégium

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Dr. Török Béla Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola, EGYMI és Kollégium

001c Nagyothallók Állami Intézete.jpg
Alapítva 1925.
Hely Budapest,  Magyarország
Korábbi nevei
  • Általános iskola és Diákotthon (1989-ig),
  • Budapest Főváros Önkormányzata Dr. Török Béla Általános iskola, Diákotthon és Gyermekotthon (?-ig),
  • Dr. Török Béla Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, EGYMI és Kollégium (2016-ig); Nagyothallók Általános Iskolája
Igazgató Kovács Zsuzsanna
Elérhetőség
Cím 1142 Budapest Rákospatak u. 101.
Postacím 1142 Budapest Rákospatak u. 101.
A Dr. Török Béla Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola, EGYMI és Kollégium weboldala

A Dr. Török Béla Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola, EGYMI és Kollégium a hallássérült gyermekek oktatásával és fejlesztésével foglalkozó intézmény Budapest XIV. kerületében. Fogyatékkal élő gyermekek számára óvodát, általános iskolát, szakiskolát, illetve kollégiumot tart fent, emellett az intézményben szakorvosi és audiológiai ellátás is elérhető. Gyógypedagógusoknak szurdopedagógiai módszertani intézményként szolgál.

Az intézmény felépítése[szerkesztés]

Az intézmény jelenleg egy központi és két kihelyezett egységben működik.

  • XIV. kerület, Rákospatak utca 101. (központ): intézményvezetés, óvoda, általános iskola, egységes gyógypedagógiai módszertani intézmény, kollégium, Nagyothalló Gyermekekért Alapítvány
  • XIV. kerület, Szőnyi út 26/b: óvoda, általános iskola, kollégium
  • XIV. kerület, Újváros park 1.: általános iskola, speciális szakiskola, kollégium, Nagyothallók és Siketek Baráti Klubja (Nasiba Klub)

Az intézmény története[szerkesztés]

A névadó emléktáblája a központi épületen (Kutas László alkotása)
Az intézmény főépülete az átadás idején

Az intézmény névadója, Dr. Török Béla, aki fülorvosi munkájának köszönhetően nagy tekintélyre tett szert Budapest vezetése előtt, céljául tűzte ki az addig szétszórtan működő fővárosi nagyothallóképzés egy önálló iskolába koncentrálását. Ezt a tervét 1925-re sikerült megvalósítania. A mai intézmény elődje Nagyothallók Iskolája névvel az év december 19-én nyílt meg az I. kerületi Toldy Ferenc utcában, igaz, Török doktor akkor már néhány hete halott volt. 1934-ben vette fel az iskola megálmodója nevét. A következő év hozta az intézmény első költözését, a Rökk Szilárd utcába került, majd 1946-ban a Gyáli útra, 1950-ben a VII. kerületbe költöztették, előbb a Kazinczy utca 27.-be, 1954-ben a Dohány utca 65.-be, az állandó névváltoztatások közepette ekkor Török doktor neve lekerült a tábláról, és Nagyothalók Fővárosi, később Általános Iskolája lett a hivatalos név. Az 1960-as években már előkészítették az országos intézménnyé válást, Bárczi Gusztáv vezetésével teljesen új pedagógiai módszereket vezettek be.

1965-ben költözhetett az iskola jelenlegi, Zalaváry Lajos tervezte épületébe. Az általános iskola új egységekkel bővült. A kollégiumi rész lehetővé tette a vidéki tanulók felvételét, az óvoda a képzés „lefelé” bővítését.

Az intézmény napjainkban is működik, tagja az EGYMI Országos Egyesületének.[1] A 2014/2015-ös tanév első tanügyi műhelyfoglalkozásának 2014. október 8-án. a Dr. Török Béla Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola, EGYMI és Kollégium Újváros parki tagintézménye adott otthont. Szakmai összejövetelükön az intézmény igazgatóhelyettese, Dr. Farkasné Kovács Beáta tartott előadást „Igények, utak az SNI[2] szakképzésben” címmel, az előadást vita és megbeszélés követte.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. EGYMI Országos Egyesület tagjai
  2. SNI=Sajátos Nevelési Igény

Források[szerkesztés]