Ugrás a tartalomhoz

Donji Graci

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Donji Graci
Közigazgatás
Ország Bosznia-Hercegovina
EntitásSzerb Köztársaság
községMrkonjić Grad
Jogállásfalu
Körzethívószám(+387) 50
Népesség
Teljes népesség218 fő (2013)[1]
Népsűrűség27,0 fő/km²[2]
Földrajzi adatok
Terület8,09 km²
IdőzónaKözép-európai (UTC+1)
CEST (UTC+2)
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 44° 27′ 30″, k. h. 16° 56′ 39″Koordináták: é. sz. 44° 27′ 30″, k. h. 16° 56′ 39″
SablonWikidataSegítség

Donji Graci (szerbül: Доњи Граци) falu Bosznia-Hercegovinában, Bosanska krajina területén, a Szerb Köztársaságban, Mrkonjić Grad községben.

Fekvése[szerkesztés]

Bosznia-Hercegovina közép-nyugati részén, Banja Lukától légvonalban 40, közúton 54 km-re délre, községközpontjától légvonalban 12, közúton 14 km-re nyugatra, a Dinári-hegységben, a Dimitor és Javorovača hegységek lábánál, 737 méteres magasságban, a Čađavica rijeka felső folyása mentén található. A falu vízben gazdag, számos forrása van, amelyek közül a leghíresebbek: a Sardima potok, a Parnica, a Široko vrelo és mások.

Népessége[szerkesztés]

Nemzetiségi csoport Népesség
1991[3]
Népesség
2013[3]
Szerb 356 218
Bosnyák 0 0
Horvát 0 0
Jugoszláv 0 0
Egyéb 2 0
Összesen 358 218

Története[szerkesztés]

A régen még egységes Graci település eredeti neve Gradci volt, mely nevet valószínűleg az itt található várakról (gradec = váracska, többesszáma: gradci ) kapta. Gornje Grace bejáratánál ugyanis két ősi várrom található: a Velika és a Mala Gradina. A Mala Gradina egy piramis alakú magaslaton, az egykori római út felett található. Az ősi erődítmények korát a késő bronzkorra és a vaskorra teszik. Egy középkori vár romjait találjuk a Treškovac-patak feletti magaslaton is, melyet Polomnak neveznek.[4] A falu középkori népességének egyértelmű bizonyítéka A Donji Graci és a Podgradina területén található két középkori temető számos középkori sírkővel. Ezek a sírkövek a kereszténység főáramlatának behódolni nem akaró, eredetileg Boszniában élő bogumilok díszesen faragott középkori sírkövei voltak. A legrégebbi ilyen sírkövek a 12. század második feléből származnak, de csak a 14-15. században terjedtek el Bosznia-Hercegovina, Szerbia, Horvátország és Montenegró területén.

A falu 1878-ig tartozott az Oszmán Birodalomhoz, majd az Osztrák-Magyar Monarchia része lett. A monarchia szétesésével 1918-ben előbb a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság, majd 1929-től a Jugoszláv Királyság része. 1945-től a szocialista Jugoszlávia része volt. Jugoszlávia megszállása után a falu a Független Horvát Állam (NDH) része lett, majd nem sokkal ezután megkezdődött a szerb lakosság lázadása az új hatalommal szemben, melyet a szerbek elleni usztasa támadások követtek.

A településen az 1991-es népszámlálás adatai szerint 358-an éltek. A település 1995 szeptemberéig a boszniai szerb katonai egységek ellenőrzése alatt állt. Lakossága a horvát hadsereg közeledtére elmenekült. A boszniai háborút lezáró daytoni békeszerződés rendelkezése alapján az ország területét felosztották a Bosznia-hercegovinai Föderáció és a boszniai Szerb Köztársaság között, ennek során a település a Boszniai Szerb Köztársasághoz és Mrkonjić Grad községhez került. Régebben, míg a férjük külföldön dolgozott, évtizedekig a nők végeztek férfimunkát a földeken, ők voltak a család gerince. Napjainkban egyre nagyobb lendületet kap az a modern trend, hogy egész családok hagyják el a települést. A fiatalok elmennek, az öregek meghalnak.[5]

Nevezetességei[szerkesztés]

  • A Graci központjánban álló, Szent Száva tiszteletére szentelt ortodox temploma egyhajós, keletelt épület, sokszögzáródású szentéllyel. Hagymakupolás harangtorny a nyugati homlokzat felett áll.
  • Donji Graci késő középkori temető maradványai 6 db fennmaradt stećak sírkővel.[4]
  • Gradina – őskori erődítmény maradványai. Az erőd két részből állt, a Velika és a Mala Gradinából, melyek a falu felett emelkedő domináns hegy tetején álltak. Korukat a késő bronzkorra és a vaskorra teszik.[4]
  • Podgradina - késő középkori temető maradványai 30 db fennmaradt stećak sírkővel.[4]
  • Polom – késő középkori vár romjai a Treškovac-patak feletti meredek oldalú hegytetőn.[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. http://www.statistika.ba/?show=12&id=20362
  2. http://www.statistika.ba/?show=12&id=20362
  3. a b Popis 2013 u BiH – Ribnik (bosnyák nyelven). statistika.ba. (Hozzáférés: 2024. május 26.)
  4. a b c d e Arheološki leksikon BiH Tom. 2.. Zemaljski Muzej Bosne i Hercegovine Sarajevo, 1988. (Hozzáférés: 2024. június 30.)
  5. Selo poznato po bogatoj dijaspori: Odavde ljudi odlaze, ali se često i vrate. n1info.ba . (Hozzáférés: 2024. június 30.)

További információk[szerkesztés]