Ugrás a tartalomhoz

Jasenovi Potoci

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jasenovi Potoci
A Szana bal oldali forrása
A Szana bal oldali forrása
Közigazgatás
Ország Bosznia-Hercegovina
EntitásSzerb Köztársaság
községMrkonjić Grad
Jogállásfalu
Körzethívószám(+387) 50
Népesség
Teljes népesség98 fő (2013)[1]
Népsűrűség3,7 fő/km²[2]
Földrajzi adatok
Terület26,22 km²
IdőzónaKözép-európai (UTC+1)
CEST (UTC+2)
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 44° 17′ 21″, k. h. 16° 51′ 30″Koordináták: é. sz. 44° 17′ 21″, k. h. 16° 51′ 30″
SablonWikidataSegítség

Jasenovi Potoci (szerbül: Јасенови Потоци) falu Bosznia-Hercegovinában, Bosanska krajina területén, a Szerb Köztársaságban, Mrkonjić Grad községben.

Fekvése[szerkesztés]

Bosznia-Hercegovina közép-nyugati részén, Banja Lukától légvonalban 60, közúton 92 km-re dél-délnyugatra, községközpontjától légvonalban 22, közúton 40 km-re délnyugatra, a Dinári-hegység lejtőin megbújva fekszik. A falut buja természet és a kis patakok jellemzik. Ennek a helynek a különlegessége, hogy itt található a Szana-folyó három forrásának egyike, amely a völgyeken keresztül kanyarog, és hozzájárul a régió jellegzetes folyami környezetének kialakításához. Jasenovi Potoci varázsa a békés elszigeteltségben is rejlik, távol a legnépszerűbb turistautaktól, ahol a látogató elmerülhet a vidéki Bosznia csendes életében és hagyományaiban. Környékén kiterjedt erdők találhatók, melyek rendkívül gazdag állatvilággal rendelkeznek.

A Szana forrásvidékének térképe
A Szana forrásvidéke

Népessége[szerkesztés]

Nemzetiségi csoport Népesség
1991[3]
Népesség
2013[3]
Szerb 283 98
Bosnyák 0 0
Horvát 0 0
Jugoszláv 1 0
Egyéb 0 0
Összesen 284 98

Története[szerkesztés]

A település nevét a tájat meghatározó kőrisfákról és tiszta folyóvizeiről kapta. A helyi lakosság teljes egészében szerb, ami a falu kulturális sajátosságait tükrözi. Jasenovi Potoci története sok más balkáni helyszínhez hasonlóan kultúrák és hagyományok keveréke. Bár a történelmi kontextus nem részletezi, a falu tükrözi a Boszniai Szerb Köztársasághoz tartozó terület történelmi eseményeit és a környező régiókkal való kölcsönhatásokat.[4]

A második világháború idején 1944. január 8. és 11. között súlyos harcok folytak itt a 6. Lika partizán hadosztály és a német 92. gépesített ezred erői között. 1944. január 13. és 20. között a hadosztály egységei heves harcokat vívtak Pecka, Medna, Gerzovo, Mlinište és Jasenovi Potoci környékén a Banja Luka és Mrkonjić Grad felől Glamoč felé behatoló erős német gépesített erők ellen.[5]

A boszniai háború idején a Misztrál–2 hadművelet során a Horvát Köztársaság hadseregéhez tartozó 7. gárdadandár tagjai 1995. szeptember 9-én foglalták el a települést, melynek lakossága elmekült. A Misztrál–2 hadművelet boszniai szerb civilek százainak életét követelte, és több tízezer ember kényszerült lakóhelyét elhagyni. A falu a daytoni békeszerződés aláírása után visszakerült a boszniai Szerb Köztársasághoz.

Nevezetességei[szerkesztés]

  • Határában található a Szana folyó forrása. A Szana az Una legnagyobb mellékfolyója, mely három bővizű karsztforrásból tör fel a Donja Pecka és Jasenovi Potoci falvak közelében fekvő fennsíkon. Másfél km után a Trbovo dol alatt három patak egyesül. A Szana folyó Novi Grad közelében ömlik az Una folyóba. A legenda szerint az ókori latinok gyógyhatása és tisztasága miatt adták a nevét (Aqua Sanus). Folyamatban van a Szana folyó védett területének Natúrparkká nyilvánítása.
  • A Szentlélek eljövetele tiszteletére szentelt ortodox temploma

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. http://www.statistika.ba/?show=12&id=20362
  2. http://www.statistika.ba/?show=12&id=20362
  3. a b Popis 2013 u BiH – Ribnik (bosnyák nyelven). statistika.ba. (Hozzáférés: 2024. május 26.)
  4. Jasenovi Potoci. loquis.com . (Hozzáférés: 2024. június 22.)
  5. Vojna enciklopedija tom IX. Belgrade: Redakcija Vojne enciklopedije. 1975. 494.old.

További információk[szerkesztés]