Don Winslow

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Don Winslow
Don Winslow Leipziger Buchmesse 2016.JPG
Élete
Született 1953. október 31. (64 éves)
New York,  USA
Nemzetiség amerikai
Pályafutása
Jellemző műfaj(ok) regény, novella
Don Winslow weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Don Winslow témájú médiaállományokat.

Élete[szerkesztés]

Don Winslow amerikai író, 1953. október 31-én született New Yorkban. Lelkes hokirajongó és megszállott pisztránghorgász, feleségével és fiával a kaliforniai Julianban él.

Tanulmányai, utazásai[szerkesztés]

Apja tengerészgyalogos volt, így hatéves korára a keleti part szinte összes államában megfordultak. Már gyerekként színpadra lépett, illetve számos rádióreklámhoz adta a hangját. Soha nem akart színész lenni, de tapasztalatainak köszönhetően az egyetemi évei alatt a Ford Alapítvány egyik színházának vezetését bízták rá. A Nebraskai Egyetemre járt Lincolnban, újságírásból és afrikai történelemből diplomázott.

Másodévesként Dél-Afrikába utazott, a Fokvárosi Egyetemen dolgozott kutatóként és újságíróként. Emellett pénzt csempészett be az Egyesült Államokból egy szervezet javára, amely iskolákat épített és rendezett be Sowetóban. Mivel a szervezetet a dél-afrikai kormány betiltotta, Winslow-t letartóztatták, majd kiutasították az országból. Egy ideig Afrikában kalandozott, majd Nairobin keresztül hazautazott Amerikába, ahol két évig még színházigazgatóként dolgozott, aztán az idahói Beyond Hope-ba költözött, egy eldugott faházba, és állatokat tartott.

Nyomozói karriere[szerkesztés]

Innét ismét New Yorkba vezetett az útja, mozikat igazgatott. Miután lopás miatt több vezetőt lebuktatott, kirúgták, és fél évig munkanélküli segélyen élt. Ekkor egy barátja átvette számos mozi üzemeltetését a Times Square-en, és megkérte Winslow-t, hogy segítsen felszámolni a szervezett lopást és csalást. Winslow ekkor egy detektívügynökségnél kezdett el dolgozni, és többek közt rendszeresen nyomozott New Yorkban, Londonban és Amszterdamban.

Ezt követően a Nemzetközi Tanulmányok Intézetében helyezkedett el, ahol a külügyminisztérium, több bűnüldöző szerv és a média képviselőit készítette fel, hogy mit tegyenek egy esetleges terrortámadás és emberrablás esetén.

Később újabb diplomát szerzett, ezúttal hadtörténelemből. Szakterülete: a bennszülött egységek használata ellenforradalmi hadviselésben. Még magándetektívként dolgozott, amikor a külügyi szolgálat helyett inkább egy szafarikat szervező céget választott, és öt éven keresztül utakat szervezett többek közt Kenyába. Feleségével is itt találkozott, Thomas nevű fiuk 1989-ben született.

Írói pályája[szerkesztés]

Winslow aztán beleunt az utazásba, és szakértőként, illetve elemzőként egy biztosítási csalások és gyújtogatások nyomozására szakosodott cégnél helyezkedett el. Miután a cég tönkrement, Winslow ismét magándetektívként folytatta munkáját. Ebből született első, igazi áttörést jelentő műve 1997-ben Bobby Z halála és élete címmel, amelyet 1999-ben követett a California Fire and Life. A Drogháború 2005-ben jelent meg, hatalmas nemzetközi sikert aratva. The Winter of Frankie Machien című regénye 2006-ban került a boltokba, a könyv alapján készülő filmet Michael Mann rendezi, a címszerepben pedig Robert De Niro lesz látható.

Első, igazi áttörést jelentő műve az 1997-es Bobby Z halála és élete, amelyet 1999-ben követett a California Fire and Life. A Drogháború 2005-ben jelent meg, hatalmas nemzetközi sikert aratva. The Winter of Frankie Machie című regénye 2006-ban került a boltokba, a könyv alapján készülő filmet Michael Mann rendezi, a címszerepben pedig Robert De Niro lesz látható.

Regényei[szerkesztés]

Neal Carey Mysteries

 • A Cool Breeze on the Underground (1991)
 • The Trail to Buddha's Mirror (1992)
 • Way Down on the High Lonely (1993)
 • A Long Walk Up the Water Slide (1994)
 • While Drowning in the Desert (1996)

Egyéb könyvei

 • Isle of Joy (1996)
 • Bobby Z halála és élete (1997; magyar kiadás: 2009, Agave Könyvek ISBN 978-963-9868-51-9)
 • California Fire and Life (1999)
 • Drogháború (2005; magyar kiadás: 2008, Agave Könyvek ISBN 9789639868120)
 • The Winter of Frankie Machine (2006)
 • The Dawn Patrol (2008)
 • The Gentlemen's Hour (2009)
 • Barbár állatok (2010; Agave Könyvek ISBN 978-963-9868-94-6)
 • About Tommy Flynn (2011)
 • A gandzsa urai (2012; Agave Könyvek ISBN 978-61-5527-206-6)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]