Doleschall Pál (fizikus)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Doleschall Pál
Életrajzi adatok
Született1938. szeptember 24.
Debrecen
Elhunyt2021. szeptember 1. (82 évesen)
Budapest
Ismeretes mintelméleti fizikus
Nemzetiségmagyar
Állampolgárságmagyar
Iskolái
Felsőoktatási
intézmény
Eötvös Loránd Tudományegyetem
Más felsőoktatási
intézmény
Lomonoszov Moszkvai Állami Egyetem (okl. fizikus,1968)
Pályafutása
Szakterületfizikus
Kutatási területmagfizika
Tudományos fokozatCSc. (1965)
DSc. (1998)
Szakmai kitüntetések

Doleschall Pál (Debrecen, 1938. szeptember 24.Budapest, 2021. szeptember 1.) magyar elméleti fizikus[1][2].

Életút[szerkesztés]

Fizikatanulmányait az Eötvös Loránd Tudományegyetemen kezdte Budapesten, majd 1958-tól a moszkvai Lomonoszov Egyetemen folytatta, ahol 1965-ben szerzett diplomát.

Tanulmányai után a Magyar Tudományos Akadémia Központi Fizikai Kutató Intézetben dolgozó tudósként tért vissza Magyarországra. 1974-ben kandidátusi[3] 1998-ban pedig a fizikai tudományok doktora fokozatot szerezte meg. Doleschall Pál az 1970-es évek elején vált ismertté a nemzetközi közösség számára a három-nukleonnal kapcsolatos tanulmányai révén. Ő volt az első, akinek sikerült tenzorerőket és magasabb nukleon-nukleon parciális hullámokat beépítenie a Faddeev-egyenletekbe. Az akkori kísérleti mérésekkel együtt ezek a számítások növelték a tudományos érdeklődést a nukleon-deuteron szórási rendszert illetően.Természetesen továbbra is probléma maradt az adatok értelmezésével, amelyet abban az időben főként a proton-deuteron szórásból származtattak. Így kihívás merült fel pontos háromnukleonos számítások elvégzésére, figyelembe véve a nagy hatótávolságú proton-proton Coulomb-kölcsönhatást. Doleschall számításai révén a tudományos fókusz a polarizációs háromnukleonos mérések megfigyelhető mennyiségei felé fordult. Az 1980-as évek elején Doleschall az elsők között állt elő, aki három nukleon szétesését figyelte meg teljes dinamikus bemeneti állapottal. A megfelelő közlemények egy része szoros együttműködésben jelent meg a ETH Zürichben és a Los Alamos Nemzeti Laboratóriumban dolgozó kísérleti csoportokkal. Doleschall mindig nagyon pontosan reprodukálta és elmagyarázta a kísérleti méréseket elméleti számításokkal. Ezért nagyon szerette a nukleon-nukleon kölcsönhatások aspektusainak feltárását, ahogyan azok a háromnukleonos rendszerben megnyilvánulnak. A két legfontosabb kérdés a nem lokalitás szerepe a nukleon-nukleon kölcsönhatásban illetve a specifikus off-shell viselkedések hatása. A megfelelő vizsgálatok során fenomenológiai nukleon-nukleon kölcsönhatásokat dolgozott ki, amelyek lehetővé tették bizonyos rövid hatótávolságú nem lokalitás hatások figyelembevételét. Doleschall a nukleáris háromtest-problémán túl a deuteronmag szóródását is vizsgálta egy általa kidolgozott háromtest-modellel, ami a Fadeev-egyenlet egy numerikus megfelelője. A tübingeni és bolognai kollégáival az ilyen típusú kutatásokra fordította a legtöbb figyelmét. Mindezeken túl részt vett a kaonikus deutérium tulajdonságainak nagyon pontos számításaiban is, megfelelően figyelembe véve a Coulomb-kölcsönhatást.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Doleschall Pál halálhíre a Wigner Fizikai Kutatóközpont oldalán. (Hozzáférés: 2021. szeptember 13.)
  2. https://link.springer.com/article/10.1007/s00601-022-01759-9. (Hozzáférés: 2024. március 22.)
  3. A három nukleon szórásállapotok vizsgálata Kandidátusi értekezés 1974, Terjedelem: 150 oldal, Hozzáférhető: WIGNER Fizikai Kutatóközpont katalógusában